Jedna od omiljenih pijaca Beograđana, izgrađena je 1926. godine i nosi ime po srpskom trgovcu Aleksandru Kaleniću ☝️

GradskiI sekretar za investicije, Luka Petrović, najavio je da će radovi na rekonstrukciji i modernizaciji Kalenić pijace početi početkom sledeće godine.

Ova pijaca prostire se na oko 10.000 kvadratnih metara i predstavlja jednu od najvažnijih pijaca u glavnom gradu. Iz Sekretarijata za investicije grada Beograda navode da će pijaca, nakon rekonstrukcije, biti podeljena u četiri celine.

Prva celina obuhvataće najveći deo pijace sa 510 tezgi, četiri pjacete sa česmama i klupama, i biće natkrivena nadstrešnicom, a druga će se fokusirati na gastronomske objekte, uključujući prodaju prehrambenih proizvoda i pripremu gotove hrane. Treća celina predviđena je za objekat Mlečne hale, koja će se nalaziti na uglu Njegoševe ulice i Maksima Gorkog. Mlečna hala obuhvataće 50 prodajnih mesta i biće opremljena specijalizovanim prostorom za prodaju mlečnih proizvoda. Popločani prostor (plato Soje Jovanović) na raskrsnici Maksima Gorkog i Njegoševe ulice sa tribinama koje će ujedno biti i pristupno stepenište ka objektu Mlečne hale predstavljaće četvrtu celinu.

- Kao i do sada, želimo da vidimo modernu, inovativnu stranu Beograda. Ulažemo sve napore da pijace u glavnom gradu postanu mesto okupljanja i porodične kupovine. Modernom infrastrukturom pijacu približavamo mladima u želji da domaći proizvodi iz Srbije ostanu važan i neizostavan deo svih domova - izjavio je Luka Petrović.

Jedna od omiljenih pijaca Beograđana, izgrađena je 1926 . godine, i nosi ime po srpskom trgovcu Aleksandru Kaleniću. Do sada je prošla kroz nekoliko rekonstrukcija, ali nikada kroz ovako obimnu i sveobuhvatnu, prenose Novosti.

- Moramo ići u korak sa vremenom, potrebama potrošača i modernizacijom. Zato je bilo neophodno temeljno isplanirati ovaj projekat. On nosi veliku težinu zbog svoje tradicije, lokacije, ali i popularnosti među građanima. Naravno, tokom izrade projekta uzete su u obzir i potrebe trgovaca kako bismo im olakšali dopremanje i prodaju proizvoda. Siguran sam da će stanovnici Vračara, ali i celog Beograda uživati u trgovini nakon završetka radova - dodao je Petrović.

Autor: Novosti