Danka je nestala u utorak oko 13.45 sati u trenutku kada je njena majka davala vodu drugom detetu

Za Dankom Ilić (2) iz Bora traga se već treći dan, a predsednik Centra za nestalu i zlostavljanu decu Igor Jurić rekao je za RTS da je sistem Pronađi me, čiji je on inicijator, jedan veliki poduhvat i da su nacionalne televizije puštale obaveštenje o nestanku devojčice na pola sata. Zamolio je građane da usmere pozitivnu energiju i da je siguran da će slučaj biti onakav kakvom se svi nadaju. 👇

Predsednik Centra za nestalu i zlostavljanu decu Igor Jurić rekao je za RTS da je, prema informacijama kojima raspolaže, policija dodatno pojačala svoje snage na samom terenu i da su upotrebili dodatne alate za potragu za nestalom devojčicom.

- Ja potpuno verujem u to da će se danas rešiti agonija koja sad već predugo traje. Iskreno se nadam da će kraj biti onakav kakav svi želimo - rekao Jurić.

Dodao je da je Srbija jedina zemlja u regionu koja ima sistem Pronađi me i da je reč o jednom velikom poduhvatu i da su RTS i druge nacionalne televizije puštale obaveštenje o nestanku na pola sata.

- Objavljena je informacija na auto-putevima i danas ih možete videti, da je nestalo dete i da se poseti sajt MUP-a. Na Aerodromu Nikola Tesla, takođe i na železničkim i autobuskim stanicama koje imaju kapacitet za to mogli ste videti objavu - naveo je Jurić.

Istakao je da SMS poruka nije stigla svima u isto vreme pošto mobilni operateri imaju kapacitet da u jednom minutu isporuče 50.000 poruka, a da pojedini operateri imaju i po 3,5 miliona korisnika.

Sve će imati smisla ukoliko ovo dete bude živo vraćeno!

Jurić je ocenio da je bio pozitivan odziv građana koji su objave delili i na društvenim mrežama.

- Ovo je jedan zaista novi alat i ponavljam još jednom, sve će imati smisla ukoliko ovo dete bude živo vraćeno - naglasio je Jurić, kako piše Telegraf.rs.

Pozvao je građane da vode računa o tome šta pišu na društvenim mrežama i portalima i da negativni komentari mogu da povrede porodicu koja traga za detetom.

- Ja zaista molim da usmerimo pozitivnu energiju, da uradimo sve što nam policija kaže, ukoliko zatraži da budemo na terenu, da slušamo njihove instrukcije i siguran sam da će rezultat doći baš onakav kakav želimo da bude - rekao je Jurić.

Istakao je da je osnovni kriterijum za pokretanje alarma da je dete u životnoj opasnosti.

- Samim tim što je dete od dve godine nestalo ispunjen je taj osnovni kriterijum, da ne nabrajam druge. Međutim, moram da kažem da je policija došla na lice mesta. U vrlo kratkom roku je već 200 službenika MUP-a bilo na teritoriji gde je prijavljen nestanak, ali se vodilo računa o tome da samo pokretanje sistema neće dodatno ugroziti život - naveo je Jurić za RTS.

Podsetimo, Danka je nestala u utorak oko 13.45 sati u trenutku kada je njena majka davala vodu drugom detetu. Na sebi je imala ljubičaste pantalone, maslinastu jaknu i vezan repić. Poslednji put viđena je u Banjskom polju kod Bora, gde se nalazi vikendica njene porodice.

Autor: Telegraf.rs