U ovo doba poskoci su puni otrova i jako ljuti 😡

NOVI GRAD: Blaga zima i neobično visoke temperature za ovo doba godine izmamile su zmije koje su obično izlazile iz svojih zimskih skrovišta od druge polovine aprila pa do početka maja 🐍, javlja Info Prijedor.

U potrazi za hranom često se susreću sa ljudima. Sve je više ljudi koji u poslednjih 7 dana vide zmije na livadama, njivama i putevima. Tako je Boro Lajšić, meštanin Svodne, krčeći njivu naleteo na 2 poskoka.

- Uranile su ove godine čitav mesec. Savetovao bih svima koji u ovo doba čiste njive, pale nisko rastinje a naročito koji rade oko kamenjara, starih i napuštenih objekata da budu maksimalno oprezni. U ovo doba poskoci su puni otrova i jako ljuti. Treba se dobro pripaziti - kaže ovaj 75-godišnjak, koji je inače strastveni lovac, a lovom se bavi pune 52 godine.

U Službi hitne medicinske pomoći prijedorskog Doma zdravlja kažu da seruma protiv zmijskog ujeda imaju dovoljno ☝🏻. Sugrađanima su preporučili da budu oprezni, a ako ipak dođe do ugriza neka se što pre jave Službi hitne pomoći gde će dobiti adekvatnu pomoć.

- U slučaju da vas ugrize zmija, taj deo tela ne podvezivati, niti vršiti nikakvu intervenciju na rani, maksimalno smanjiti fizičko kretanje i na najbrži mogući način izvršiti transport u najbližu zdravstvenu ustanovu. Dobro bi bilo zapamtiti izgled zmije, te na taj način pomoći u izboru protivotrova. Uspeh izlječenja zavisi od vrste zmije, vremena dolaska do zdravstvene ustanove, kao i intenziteta ugriza - rekao je doktor Srđan Pevač za Info.Prijedor.

Autor: infoprijedor.ba