Advokat SVE objasnio!☝🏼

Veliko interesovanje izazvalo je to što je Marija Šerifović dobila sina uz pomoć surogat majke. Tim povodom je kod Jovane Jeremić gostovao advokat Strahinja Milovanović koji je objasnio kako funkcioniše proces surgat majčinstva, kao i koja su prava surogat majke.

Govoreći o tome kako će zakon o surogat majčinstvu izgledati u Srbiji on je rekao:

Postoji sa naknadom i bez naknade, kod nas će biti umerena varijanta, da se plaćaju troškovi lečenja, troškovi majke za nerad tokom tih devet meseci. Neće biti neograničena, nego će sud odlučivati za svaki konkretan slučaj i to ne bi trebalo da iznosi više od 20-ak hiljada evra. To ne može biti biznis, zato što je zakon predvideo da surogat majka već mora biti ostvarena kao majka, da ima između 23 i 33 godine, tako da to neće biti neograničeno. Moraju da budu ispunjeni svi uslovi, zdravstvenih, genetskih, polno prenosivih bolesti, da ne boluje od toga. Za vreme surogat materinstva da ne konzumira alkohol, opojne droge, lekove koji se protive savetima lekara, da se redovno javlja lekaru, obaveštava nameravane roditelje o svim nalazima... Naš zakon ima umerenu konotaciju i biće rezervisan samo za parove, da li vanbračne ili bračne partnere.

Na pitanje koja su prava surogat majki on je rekao da ih nema:

Nema nikakav kontakt. Ona je po ugovoru koji se zaključuje između nameravanih roditelja i nje dužna da odmah po rođenju preda to dete i nema više nikakvih obaveza, niti prava.

Voditeljka je objasnila da je to dete majke koja je dala jajnu ćeliju, sa čime se advokat saglasio.

Autor: telegraf.rs/redportal.rs