"Niko nije verovao da ćemo doći do rezultata"

Od 2008. godine osnovano je 180 studentskih startap komapnija, a njihova stopa uspešnosti je veća od 80 odsto, istakla je Gordana Danilović Grković, direktorka Naučno-tehnološkog parka (NTP) Beograd odbraćajući se akademcima na Univerzijadi, koja je proteklog vikenda održana na Mašinskom fakultetu.

Ona je istakla da, kada je 2015. godine NTP krenuo sa tehničkih fakulteta, niko nije verovao da ćemo doći do rezultata.

- Kod nas su dolazili mladi ljudi s fantastičnim tehničkim znanjima ali im je neodstajalo znanje iz biznisa. NTP je postao produžena ruka u odnosu na nauku i univerzitet i to je dalo rezultat. Sada smo u poziciji da dajemo savete - rekla je ona, pišu Novosti.

Univerzijada je nastala sa ciljem povezivanja studenata završnih/master studija i kompanija koje tragaju za kandidatima za popunjavanje slobodnih pozicija. Učesnici Univerzijade bili su predstavnici univerziteta, Privredne komore, kompanija, banaka, biznis konsultanata. Događaj je organizovala platforma StudENTER i Savez studenata Mašinskog fakulteta.

Prodekan za finansije Mašinskog fakultet prof. dr Aleksandar Grbović, poručio je da bi voleo da studenti odu sa ove konferencije sigurniji u izbor puta kojim će nastaviti karijeru nakon sticanja diplome.

- Sećam se koliko sam ja bio posebno srećan kada sam dolazio na odbranu diplomskog - naveo je on i dodao:

- Pomislio sam da ulazim poslednji put na fakultet. Međutim, profesor mi je rekao da sam bio jako dobar i pitao da li želim da ostanem na fakultetu, iako sam u tom trenutknu imao plan da odem da odslužim vojsku. Ali, evo još uvek sam na fakultetu. Možda je upravo ovo dan kada ćete poslednji dan biti na fakultetu i naći kompaniju u kojoj ćete raditi.

Autor: Novosti