Biokompjuter sa 16 minijaturnih mozgova može da se održava do 100 dana

Švajcarska startap kompanija FajnalSpark lansirala je biološki kompjuter - 16 živih minijaturnih mozgova povezanih sa po osam elektroda i mikrofluidnim sistemom koji ćelije snabdeva vodom i nutrijentima. Ova platforma je onlajn i istraživači na njoj mogu da sprovode eksperimente iz daljine.

FajnalSpark navodi da ovaj njihov bioprocesor koristi "milion puta manje energije nego tradicionalni digitalni procesori".

Naučnici decenijama pokušavaju da naprave računare koji emuliraju ljudski mozak, a replicirajući njegove nervne mreže razvijena je veštačka inteligencija, prenosi ScienceAlert. Ali što su te veštačke nervne mreže sofisticiranije, to više energije konzumiraju. Zbog toga biološki kompjuter koji troši mnogo manje energije za mnoge predstavlja veliki korak napred, prenosi Telegraf.

FajnalSpark nije prva kompanija koja je spojila minijaturne mozgove, prošle godine sličan uspeh imala je i jedna američka firma.

- Poslednje tri godine Neuroplatforma je koristila više od 1.000 organoida mozga i skupila više od 18 terabajta podataka – napisao je Fred Džordan, suosnivač FajnalSparka.

Kako se navodi, biokompjuter sa 16 minijaturnih mozgova može da se održava do 100 dana.

Autor: Telegraf