Epidemiolog Radmilo Petrović otkrio u kom periodu trudnice mogu da se vakcinišu

Mladi od 16 i 17 godina, kao i trudnice posle prvog trimestra, za nekoliko dana moći će da se prijave za vakcinaciju Fajzerovom vakcinom protiv COVID-19, a kako za Objektiv navodi epidemiolog Radmilo Petrović, kontraindikacije na vakcinu ne postoje ni kada je reč o dojiljama.

Prema njegovim rečima, za majke koje doje najbolje bi bilo da prime vakcinu kineskog proizvođača Sinofarm, jer ona u sebi sadrži mrtav virus.

- Mrtav virus se ne može ispoljiti putem mleka, što znači da je Sinofarmova vakcina najsigurnija za žene koje doje. One ne treba da čekaju, vreme je da se vakcinišu - kaže dr Petrović.

POSLE 3 MESECA TRUDNOĆE NA PELCOVANJE

Sagovornik navodi da bi trudnice iz predostrožnosti trebalo da sačekaju sa vakcinacijom 3 meseca od začeća, a da potom obavezno prime cepivo kako bi bez pritiska i mogućnosti komplikacije iznele trudnoću.

– U početku je vakcina bila namenjena za starije, jer su oni najugroženiji od ovog virusa, a sada kada su se oni vakcinisali, virusom se zaražavaju mladi i trudnice. Upravo iz ovog razloga apelujem na roditelje da vakcinišu svoju decu od 16 i 17 godina, kao i na trudnice. One treba da sačekaju 3 meseca, jer se tada u plodu događa organogeneza, odnosno razvoj organa, a budući da je poznato da virus može oštetiti plod u ovom periodu, trebalo bi sačekati sa vakcinacijom. Upravo iz ovog razloga lekari pre vakcinacije i pitaju žene da li su trudne, odnosno da li planiraju trudnoću u naredna 3 meseca – kaže sagovornik.

Foto: Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srbije/Juan Encalada

IMUNIZACIJA MORA BITI JOŠ BRŽA

Dr Petrović ističe da je Srbija na dobrom putu da epidemiju stavi pod kontrolu, ali da se ne smemo opuštati jer se njen kraj još uvek ne nazire.

- Mnogi sada, kada vide koliki je broj vakcinisanih, pomisle da nema potrebe da se i oni vakcinišu, a upravo su oni najveći problem. Mi smo sada na pola puta do kolektivnog imuniteta. Zbog toga je sada pravi čas da se vakcinišu oni neodlučni - navodi epidemiolog.

Autor: Objektiv.rs / redportal.rs

#Vakcina

#dojilje

#kineska vakcina

#trudnica