Osim meteoroloških i hidroloških pojava, i druge opasnosti će biti uključenje u obaveštenje

Od 15. septembra počinje da radi sistem za prenos hitnih informacija građanima o opasnosti od elementarne nepogode ili tehničko-tehnološke nesreće. Pomoćnik direktora RHMZ-a Goran Mihajlović rekao je da će SMS poruke sadržati kratke i jasne informacije koje se odnose na opasnost, a u meteorološkom smislu sadržaće tip i intenzitet opasne pojave. U samoj poruci postojaće link koji nas vodi na stranicu za informacije kako se ponašati.

Na kraju smo najtoplijeg leta u istoriji merenja. Pratilo ga je nekoliko toplotnih talasa, a crveni meteoalarm praktično se nije gasio. Zbog svih ekstremnih vremenskih i klimatskih uslova, čini se da su neophodni još efikasniji sistemi za rano upozorenje na opasnost, i to ne samo od vremenskih prilika.

Mihajlović je naglasio da će se SMS poruke odnositi na opasne, ne samo meteorološke i hidrološke pojave već i na druge opasnosti prepoznate nacionalnom procenom rizika.

- Ove poruke sadržaće kratke, jasne informacije koje se odnose na opasnost i u meteorološkom smislu to će biti tip i intenzitet pojave, a pored toga, s obzirom na ograničenost ove poruke, na 150 do 160 karaktera, u samoj poruci postojaće link koji će nas voditi na stranicu gde ćemo naći sve informacije i uputstva kako se ponašati i zaštititi od navedene opasnosti na koju se upozorenje odnosi - podvukao je Mihajlović.

Neophodno je da kliknemo i na taj link kako bismo znali koje postupke treba da sprovedemo.

- Osnovnom porukom bićete obavešteni o opasnosti, intenzitetu, a klikom na link dobićete savete kako da se ponašate da biste bili bezbedni u odnosu na tu opasnost", napominje meteorolog.

Što se tiče meteoroloških opasnosti, prognostičar odlučuje o slanju SMS poruka, navodi Mihajlović.

- Čovek je taj koji će da sublimira i osmotrene informacije, i radarske i satelitske podatke i produkte numeričkih ili matematičkih modela i naravno na osnovu svog znanja, iskustva da proceni opasnost, formuliše tekst i pošalje ga građanima za teritoriju na koju se opasnost odnosi - objašnjava on.

Autor: rts.rs