Otežan je rad na aerodromu, lukama, vodene i kanalizacione pumpe ne mogu da funkcionišu

Ceo Liban ostao je bez električne energije nakon što je poslednja elektrana koja je radila u sistemu, Az-Zahrani obustavila rad zbog nedostatka goriva.

Zaustavljanje proizvodnje u ovoj elektrani dovelo je do nestanka struje širom zemlje što je izazvalo lančanu reakciju i onemogućilo rad objektima kritične infrastrukture u Libanu. Otežan je rad na aerodromu, lukama, vodene i kanalizacione pumpe ne mogu da funkcionišu. Brojni vitalni objekti su zatvoreni.

Bivši savetnik libanskog ministra energetike i vodnih resursa rekao je za RIA Novosti da bi elektrane u Libanu mogle potpuno da zaustave rad narednih dana zbog nedostatka rezervi goriva u zemlji.

Problem napajanjem električnom energijom u Libanu datira od kraja građanskog rata 1990. godine.

Pre početka ekonomske krize oktobru 2019. godine, u različitim gradovima i regijama stanovništvo je imalo struju od 12 do 18 sati dnevno, a nakon što je kriza počela, snabdevanje je smanjeno na dva do osam sati dnevno.

U periodima kada su u Libanu nestajale zaliha gorive, zemlja je bila nekoliko nedelja potpuno bez električne energije.

Valid Fajad, vršilac dužnosti ministra energetike radi na pronalaženju rešenja, a prva isporuka dizela očekuje se tek u prvoj nedelji septembra. Do tada struje, uglavnom, neće biti.

On je pozvao građane na strpljenje, naglašavajući da traži alternative za rešenje problema.

Autor: redportal.rs