Ako dođete u Sarajevo i ne probate ga, kao da niste ni bili 😁

Sarajevski ćevap od sada je zaštićen kao autohtoni brend i posebni bosanskohercegovački proizvod, a uskoro sledi procedura zaštite sarajevskog somuna. 👇

To je potvrdila gradonačelnica Sarajeva Benjamina Karić.

Gradska uprava pre dve godine pokrenula je proceduru zaštite sarajevskog ćevapa kao proizvoda s posebnim geografskim poreklom, u skladu sa zakonskim odredbama koje su na snazi u BiH i ta procedura je sada završena, a naredni korak, kako su najavili, jeste zaštita tog brenda i na tržištu Evropske unije.

- Kako kažemo, ako dođete u Sarajevo i ne probate ćevape, kao da niste ni bili, odnosno morate se vratiti - kazala je Karić najavivši i brendiranje somuna kakav se poslužuje uz ćevape, a pravi samo u sarajevskim pekarama. Odlikuje ga posebna tekstura testa i ukus po orijentalnom začinu čurukot, čije je poreklo u jugoistočnoj Aziji.

Proceduru zaštite sarajevskog ćevapa kao autohtonog podržala je i Američka agencija za međunarodni razvoj (USAID), a direktorka kancelarije za BiH Kortni Čab rekla je kako su se na to odlučili jer je reč o ključnom proizvodu gastronomske i turističke ponude Sarajeva.

- Ova oznaka sarajevski ćevap prepoznaje kao jedinstveni proizvod koji ne možete dobiti nigde drugde u svetu. Štiti njegove sastojke tako da se ne mogu kopirati i ujedno garantuje sigurnost i kvalitet proizvoda - kazala je Čab, piše Hina, prenosi 021.rs.

Sarajevski ćevap osmi je proizvod koji je prošao tu proceduru i sada predstavlja novi potencijal za razvitak turističke ponude, ali i sprečavanje zlopotreba odnosno proizvodnje lažnog sarajevskog ćevapa. 

Ranije je tu proceduru prošao samo još jedan proizvod iz BiH i to livanjski sir, za koji je sada otvoren put za plasman na tržište država EU.

Autor: 021.rs