Japanska ministarka spoljnih poslova Joko Kamikava rekla je da je neprihvatljivo odbijanje smeštaja na osnovu nacionalnosti

Hotel Material u japanskom gradu Kjoto u istoimenoj prefekturi na ostrvu Honšo, nezakonito je odbio smeštaj jednom Izraelcu, navodeći kao razlog moguće veze sa vojskom te zemlje koja učestvuje u sukobu u pojasu Gaze, saopštile su danas lokalne vlasti.

Grad je uputio dopis upravi hotela da takvim činom krši zakon koji zabranjuje hotelima i drugim objektima da odbijaju da prime posetioce osim u posebnim okolnostima, prenosi japanska agencija Kjodo.

Izraelska ambasada u Tokiju kritikovala je danas postupak hotela, nazvavši incident "jasnim slučajem diskriminacije koja nije u skladu sa japanskim poslovnim zakonom".

- Čini se da je ovaj incident posledica ličnih političkih stavova zaposlenog i neprihvatljiv je po bilo kom osnovu - navodi se u saopštenju ambasade, prenosi

Grad je, nakon što je sproveo istragu, saopštio da obrazloženje hotela za odbijanje onlajn rezervacije Izraelcu "nije zakonit razlog za odbijanje pružanja usluge smeštaja".

Grad je u četvrtak usmeno upozorio hotel na nezakonit čin, a u petak pisanim dokumentom. Hotel je odbio da komentariše, rekavši da advokat koji zastupa taj ugostiteljski objekat rešava situaciju.

Japanska ministarka spoljnih poslova Joko Kamikava rekla je da je "neprihvatljivo" odbijanje smeštaja na osnovu nacionalnosti.

- Nadamo se da će svi posetioci Japana moći da se uključe u različite aktivnosti u Japanu osećajući se bezbedno - rekla je ona na konferenciji za novinare.

Autor: redoportal.rs