Zaključci doneti posle jučerašnjeg sastanka ES koji se nastavlja danas ❗

Evropski savet, izvršno telo Evropske unije unije, osudio je na vanrednom 2-dnevnom samitu u Briselu nedavni napad Irana na Izrael najavljujući dalje sankcije Teheranu i istakao potrebu da se ubrza i intenzivira neophodna vojna pomoć Ukrajini, prenosi Telegraf.rs.

U usvojenim zaključcima o Ukrajini, Bliskom istoku i Turskoj, Evropski savet je osudio nedavni napad Irana na Izrael, naglašavajući podršku za izraelsku bezbednost i najavljujući dalje sankcije protiv Irana, naročito u vezi sa dronovima i raketama.

- Evropski savet poziva Iran i njegove saveznike da prekinu sve napade i poziva sve strane da pokažu izuzetnu uzdržanost i da izbegavaju bilo kakve radnje koje bi podigle tenzije - navodi se u saopštenju.

Takođe, Evropski savet ponovio je podršku:

- Ukrajini, njenom narodu, nezavisnosti, suverenitetu i teritorijalnom integritetu" i osudio "nastavljene vazdušne i raketne napade Rusije na ukrajinske civile - piše u saopštenju.

U zaključku se najavljuje povećavanje humanitarne pomoći i civilne zaštite, ali se i podvlači potreba da se hitno pruži protivvazduhoplovna pomoć Ukrajini i da se ubrza i intenzivira neophodna vojna pomoć, uključujući artiljerijsku municiju i rakete.

Dodaje se da ES pozdravlja napretke povodom predloga da se prihodi od zamrznutih ruskih sredstava usmere ka Ukrajini i poziva da se taj predlog što pre usvoji.

Prema zaključku Saveta iz marta, ponavlja se, to telo pruža podršku rešavanju krize u Gazi bez odlaganja i to implementacijom Rezolucijom 2728 Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija.

Ističe se da je neophodan momentalni prekid vatre i bezuslovno puštanje svih talaca, kao i omogućavanje punog, brzog, bezbednog i neometanog pristupa humanitarnoj pomoći za Palestince.

ES ukazuje da je spreman da sarađuje sa svim partnerima na deeskalaciji tenzija na Bliskom istoku, kao i u Libanu, gde poziva sve strane na posvećivanje primeni Rezolucije 1701 SB UN.

- EU ostaje posvećena stabilnosti u Libanu, uključujući kroz veoma potrebne reforme i jačanje podrške Libanskim oružanim snagama - navodi se u saopštenju i dodaje se da će EU podržati libanske izbeglice, ljude izmeštene unutar te države i borbu protiv trgovine ljudima.

- ES ponavlja da je potrebno postići uslove za siguran, voljan i dostojanstven povratak sirijskih izbeglica - piše u saopštenju i pozivaju se visoki predstavnik EU Žozep Borelj i Evropska komisija da ojačaju učinkovitost pomoći koju EU pruža tim izbeglicama.

O odnosima EU i Turske je vođena strateška debata, piše u saopštenju, sa ciljem da se postigne stabilna i sigurna sredina u Istočnom Sredozemlju i razvoj obostrano korisnog odnosa sa Turskom.

Ističe se da EU stavlja posebnu važnost na nastavak i napredak pregovora o postizanju dogovora na Kipru i ostaje posvećen sveobuhvatnom rešenju u okviru relevantnih rezolucija SB UN i u skladu sa principima na kojima je osnovana EU.

Ovi zaključci doneseni su posle jučerašnjeg sastanka ES koji se nastavlja danas, kad će evropski lideri razgovarati o tome kako da unaprede ekonomsku, proizvodnju, industrijsku i tehničku bazu Evrope, kao i o ekološki održivoj ekonomiji i poljoprivredi.

Autor: Tanjug / Telegraf.rs