Glavna poruka Bajdenove administracije za Izrael: Stanite i razmislite

Glavna poruka Bajdenove administracije za Izrael nakon iranskog vazdušnog napada svodi se na sledeće: Stanite i razmislite.

Američki zvaničnici očekuju da će Izrael na neki način odgovoriti na subotnje udare, ali i na javni i na privatni način preduzimaju korake za koje se nadaju da će ubediti Izrael da izabere ograničen odgovor umesto sveopšteg oružanog kontranapada.

Ovo poslednje će, oni strahuju, gurnuti region u veliki rat. Predsednik Džo Bajden posebno želi da izbegne bilo kakvu bitku koja bi mogla da odvuče američke trupe, i to je jasno stavio do znanja izraelskom premijeru Benjaminu Netanjahuu.

- Savetujemo im da udahnu pre nego što odgovore - rekao je američki zvaničnik upoznat sa Bliskim istokom, jedan od 10 ljudi kojima je odobrena anonimnost da slobodno razgovaraju o diplomatiji zatvorenih vrata. Ako Izrael odgovori, „treba da bude proporcionalan i da ovaj ciklus dovede do kraja“.

Da bi svojim argumentima dali neku težinu, američke vojne snage pomogle su Izraelu da se odbrani tako što su oborile desetine od 300 projektila i dronova koje su Iran i njegove milicije bacile na Izrael. Sve u svemu, Izrael je pretrpeo vrlo malo pogodaka.

- Plan je uvek bio da im pomognemo da se maksimalno brane kako bi ograničili štetu kako se ne bi osećali primorani da se vrate sa još jednim neodoljivim odgovorom i da možemo da deeskaliramo i da bude gotovo - rekao je drugi američki zvaničnik.

Američki zvaničnici se nadaju da Izrael vidi Vašington kao prijatelja na kojeg može da zavisi u suočavanju sa iranskim udarom bez presedana, uprkos tenzijama na drugim frontovima. Poslednjih nedelja, Bajden i njegovi saradnici su zaoštrili svoje kritike izraelskih vojnih akcija u Gazi, gde se Izraelci bore protiv Hamasovih militanata, ali mnogi palestinski civili umiru ili im preti glad.

- Šta god da Izrael sada uradi, trebalo bi da bude ograničeno, s obzirom na količinu rizika koji preuzimamo, očekujemo da će nas obavestiti pre nego što bilo šta preduzmu - rekao je drugi američki zvaničnik.

Bajden je dalje razgovarao u nedelju sa kolegama liderima G7 kako bi koordinirali ujedinjeni diplomatski odgovor Iranu. To je bio znak da bi SAD više volele da sledeći potezi uključuju sankcije ili druge nevojne akcije, uključujući potencijalno viđenje da neke evropske zemlje odrede iranski Korpus garde islamske revolucije kao terorističku organizaciju.

Autor: redportal.rs