Radovi na izgradnji projekta započeli su 2016, ali izgradnja nije ni blizu kraja

Megagrad nazvan Forest City trebao je biti velika kineska investicija kada je prvi put predstavljen, ali već godinama zjapi prazan.

Koncept ekološki prihvatljivog grada postao je sve prisutniji tokom godina, no jedan takav megagrad već godinama važi za grad duhova.

Foto: Printscreen YouTube/@designzip5890

Megagrad nazvan Forest City trebao je biti velika kineska investicija kada je prvi put predstavljen, ali već godinama zjapi prazan. Obalni grad u Maleziji, čija je izgradnja koštala 100 milijardi dolara, dizajniran je za smeštaj do milion ljudi, a sadrži i teren za golf, vodeni park i restorane.

Radovi na izgradnji projekta započeli su 2016, ali izgradnja nije ni blizu kraja. Prema BBC-ju, izgrađeno je samo oko 15 posto Forest City-ja, a samo jedan posto od toga je naseljeno. Uprkos tome, kineska firma za izgradnju nekretnina Country Garden je optimistična da će grad na kraju biti završen.

Međutim, suočavaju se s dugovima od gotovo 200 milijardi dolara, zbog čega su mnogi skeptični da će grad ikad zaživeti. Ali s 15 posto izgrađenog grada, zašto je samo jedan posto od toga naseljeno?

Novac od prodaje stanova bio je namijenjen financiranju ostatka Forest Cityja

BBC navodi da je Forest City bio usmeren na prodaju nekretnina u Maleziji kineskim kupcima, kao dom daleko od doma. Ali cene su izmaknule kontroli, a kuće u Maleziji sada su iznad cenovnog ranga mnogih ljudi. Najbolje čemu se meštani mogu nadati je da neko bogatiji kupi kuću u gradu jer je iznajmljivanje od njih isplativija opcija.

Foto: Printscreen YouTube/@designzip5890

Kao i s mnogim drugim projektima, pandemija nije pomogla stvarima jer je zaustavila proces izgradnje na određeno vreme. Nadalje, čini se da ljudi jednostavno ne žele kupovati stanove, što gradskim poduzetnicima predstavlja problem. U principu, novac od prodaje stanova bio je namenjen finansiranju ostatka Forest City-ja.

IT inženjer Nazmi Hanafiah rekao je za BBC da se iselio iz Forest City-ja nakon samo šest meseci. Iznajmio je jednosobni stan s pogledom na more.

- Uspeo sam da pobegnem. Nije me bilo briga za kirjiu, nije me bilo briga za novac. Samo sam znao da moram da izađem - rekao je.
- Naježio sam se kad sam se vratio. Ovde je usamljeno, tu si samo ti sa svojim mislima. Da budem iskren, jezivo je. Imao sam velika očekivanja od ovog mesta, ali bilo je jako loše iskustvo. Ovde nema šta da se radi - zaključio je.

IZVOR: YT / @designzip5890

Autor: nportal.rs