Humanitarne organizacije traže zaštitu od novih udara IDF-a, dok je nekoliko dobrotvornih grupa već napustilo palestinsku enklavu zbog straha od budućih napada

Svetska centralna kuhinja pozvala je na nezavisnu istragu o izraelskom napadu u kojem je poginulo sedmoro humanitaraca ove organizacije.

Dobrotvorna grupa za dostavu hrane zatražila je od Australije, Kanade, Sjedinjenih Država, Velike Britanije i Poljske, čiji su državljani ubijeni u napadu u Pojasu Gaze, da insistiraju na sprovođenju nezavisne istrage.

- Od izraelske vlade tražimo sve materijale, dokaze, komunikacione transkripte, audio i video zapise, kako bi se utvrdila odgovornost za ubistvo naših radnika -, piše u saopštenju Svetske centralne kuhinje, a prenosi RTS.

Premijer Australije Entoni Albanez smatra da izjava premijera Izraela Benjamina Netanjahua da je "nesrećni slučaj samo posledica rata" nije dovoljan.

Varšava je već pozvala Tel Aviv da se izvini, plati odštetu i sporvede istragu.

Humanitarne organizacije koje su stacionirane u Gazi traže zaštitu od novih udara Vojske Izraela (IDF), dok je nekoliko dobrotvornih grupa već napustilo palestinsku enklavu u strahu od budućih akcija IDF-a.

Autor: Rts.rs