"Us%ati se od straha" kod kitova ima sasvim drugačije značenje ⚔

Govnado epskih proporcija je najverovatnije spasio jednu grupu kitova od fatalnog napada grupe orki nedaleko od jugozapadne obale Australije. Visoko skatološki susret je predstavljao prvi put da su primećeni kitovi ove godine u ovoj oblasti - i NIKO nije očekivao takav spektakl.

Celom kakafestu je bio svedok pomorski biolog Džena Taker koji se nalazio na brodu Nautilus Charters za posmatranje kitova zajedno sa drugim entuzijastima i fotografima. Posmatrali su grupu orki kada su iznenada počeli da se brzo kreću napred što je ukazivalo da su se dali u poteru za nečim.

Cilj lova je bila druga grupa kitova (sperm whales, na srpskom kit ulješura) od kojih je jedan bio značajno manji, dok su svi izgledali iscrpljeno i uznemireno dok su pokušavali da se zbiju zajedno. Pošto je ova vrsta kitova takođe predatorska, smatralo se da nisu toliko cilj lova orki. Međutim orke su itekako ciljale kitove, posebno se fokusirajući na ženke sa mladuncima.

Kako su orke jurišale tako su kitovi lupali svojim repovima u vodi pred njima. U tom trenu OGROMAN tamni mehur se digao na površinu između zbijene grupe, za koji su posmatrači isprva pomislili da je u pitanju krv.

Međutim kasnije tokom analizaranja fotografija i video materijala, potvrđeno je da je zapravo u pitanju bio mehur fekalija - tj. dijarejično eksplozivni defanzivni mehanizam po kome je poznata ova vrsta kitova.

Kitovi ulješure su poznati po tome što imaju izliv creva kada se nalaze pod pretnjom, što se stručno naziva odbrambena ili defanzivna defekacija. Masivni oblak dijareje koji se stvori, dok kit maše svojim repom kroz hektolitre dijareje, ima za cilj da odbije i zbuni predatore. Sobzirom da je i njihov izmet crvenkaste boje, jer se hrane skoro isključivo sipama, nije teško pomešati je sa krvlju.

Iako orke nisu tako lako odustale i borba je još potrajala, nije poznato da li su uspele da ulove nekog kita i da li je njihov lov zavšen uspešno. Jedna od orki je spažena sa velikim parčetom mesa u ustima, ali ni blizu nije sigurno da li je to deo kita ili je to samo deo sipe u sosu od dijareje, kojim ga je počastio jedan od kitova (takođe jedan od stvari dokumentovana kod ovih kitova - tokom defekacije izbacuju cele komade polusvarenih sipi).

Izreka "usrati se od straha" ima kod kitova sasvim drugo značenje i primenu.

Autor: redportal.rs