Kako je lunarna gravitacija slabija, vreme teče nešto brže na Zemljinom satelitu 👆🏻

Verovali ili ne, Bela kuća dala je neverovatan zadatak agenciji NASA: zahteva od njih da naprave sistem za merenje vremena na Mesecu, piše The Guardian. Rok za uspostavljanje „koordinisanog lunarnog vremena“ (LTC) je kraj 2026. godine.

- Ovaj memorandum naglašava politiku administracije Bajden-Haris da se uspostave standardi merenja vremena na nebeskim telima i oko njih kako bi se unapredila Nacionalna cislunarna naučna i tehnološka strategija. Kancelarija za nauku i tehnologiju Bele kuće (OSTP) naređuje federalnim odeljenjima i agencijama da usklade planiranje sa ovim memorandumom. NASA će, u koordinaciji sa kancelarijama za trgovinu, odbranu, državnu upravu i transport obezbediti finalnu strategiju za kancelariju predsednika za implementaciju standardizacije lunarnog vremena i to ne posle 31. decembra 2026 - navodi se u memorandumu, prenosi Telegraf.

Najavljeno koordinisano lunarno vreme nije slično vremenskim zonama na Zemlji, već će to biti sistem za određivanje vremena na Mesecu. Kako je lunarna gravitacija slabija, vreme teče nešto brže na Zemljinom satelitu - 58,7 mikrosekundi dnevno. Između ostalog, lunarno vreme bi bilo korišćeno tokom slanja na Mesec letelica za čije misije je neophodna ekstremna preciznost.

- Atomski sat na Mesecu otkucavao bi drugačijim tempom nego na Zemlji. Zato je logično da na Mesecu imamo drugi ritam srca - rekao je za The Guardian Kevin Kogins, zvaničnik NASA zadužen za komunikacije i navigaciju.

NASA planira da u okviru misije Artemis pošalje astronaute do Meseca i na lunarnu površinu do kraja 2026. Kompanija Intuitiv Mašins je, po nalogu NASA, nedavno poslala do ovog satelita prvu američku letelicu posle 1972. godine.

Autor: Telegraf