Broj stradalih u izraelskom vazdušnom napadu na iranski konzulat u Damasku porastao je na 13, od kojih je sedam pripadnika Iranske revolucionarne garde

Ministarstvo spoljnih poslova (MSP) Irana pozvalo je Ujedinjene nacije (UN) da hitno reaguju na smrtonosni vazdušni napad Izraela na iranski konzulat u Damasku i osude zločin kojim je prekršena Bečka konvencija o diplomatskim odnosima.

- MSP najoštrije osuđuje jučerašnji izraelski vazdušni napad u kojem je poginulo sedam iranskih vojnih savetnika u Damasku. Očekujemo da će Ujedinjene nacije, posebno Savet bezbednosti UN i generalni sekretar UN, pokazati brzu i odgovarajuću reakciju na postupke izraelskog režima kojima se krši međunarodno pravo i ugrožavaju međunarodni mir i bezbednost. Pozivamo UN da osude kriminalne i terorističke aktivnosti cionističkog režima - navodi se u saopštenju iranskog MSP-a, prenela je iranska novinska agencija Tasnim.

Takođe je navedeno da Iran očekuje da vlade i parlamenti stranih država oštro osude "kukavički napad" Izraela koji je izvršen u suprotnosti sa Bečkom konvencijom o diplomatskim odnosima iz 1961. godine, Poveljom UN i Konvencijom o sprečavanju i kažnjavanju Zločina protiv lica sa međunarodnom zaštitom, uključujući diplomatske agente koja je usvojena 1973. godine.

- Islamska Republika Iran zadržava legitimno i neotuđivo pravo da u skladu sa međunarodnim pravom i Poveljom UN odlučno odgovori na ovakve terorističke napade - poručuje se u saopštenju iranskog MSP-a, a prenosi RTS.

Broj ubijenih u izraelskom vazdušnom napadu na iranski konzulat u Damasku porastao je na 13, od kojih je sedam pripadnika Iranske revolucionarne garde (IRGC), prenela je ranije danas iranska državna televizija IRIB.

- U napadu u ponedeljak koji je cionistički režim izveo na konzulat iranske ambasade u glavnom gradu Sirije, ubijeno je sedam Iranaca i šest državljana Sirije - prenela je iranska televizija.

Autor: Rts.rs