Konzervativni članovi vladajuće Liberalno-demokratske partije (LDP) kažu da će promena zakona "potkopati" jedinstvo porodice i izazvati konfuziju kod dece

Svi Japanci će imati isto prezime za 500 godina ako bračnim parovima ne bude dozvoljeno da koriste odvojena prezimena, sugeriše nova studija kao deo kampanje za ažuriranje građanskog zakona koji datira iz kasnih godina 19. veka..

Studija koju je vodio Hiroši Jošida, profesor ekonomije na Univerzitetu Tohoku, predviđa da će, ako Japan nastavi da insistira da parovi izaberu jedno prezime, svaki Japanac do 2531. godine biti poznat kao "Sato-san", prenosi Gardijan.

Jošida je priznao da su njegove projekcije zasnovane na nekoliko pretpostavki, ali je rekao da je ideja bila da se brojevima objasne potencijalni efekti trenutnog sistema na japansko društvo kako bi se skrenula pažnja na to pitanje.

- Ako svi postanu Sato, možda će morati da nas zovu po našim imenima ili brojevima. Mislim da to ne bi bio dobar svet za život - kaže on.

Sato je već na vrhu liste japanskih prezimena, sa 1,5% ukupne populacije, prema istraživanju iz marta 2023. godine, a Suzuki je na drugom mestu.

Neki korisnici društvenih medija pogrešno su pretpostavili da je studija, koja je prvi put objavljena u ponedeljak, ali objavljena u martu, bila prvoaprilska šala, ali Jošida je rekao da želi da ljudima da trenutak da razmisle o tome.

- Nacija Sato neće biti samo nezgodna, već će i narušiti dostojanstvo pojedinca - rekao je on, dodajući da će taj trend takođe dovesti do gubitka porodičnog i regionalnog nasleđa.

Prema Jošidinim proračunima, procenat Japanaca sa prezimenom Sato porastao je za 1,0083 puta od 2022. do 2023. godine. Pod pretpostavkom da stopa ostane konstantna i da nema promene u zakonu o prezimenu, otprilike polovina stanovništva Japana će imati to ime 2446. godine, dok će se 2531. povećati na 100%.

Parovi u Japanu moraju da biraju koje će prezime podeliti kada se venčaju, ali u 95% slučajeva žena menja ime.

Međutim, slika bi bila drugačija da je japanska vlada podlegla sve većem pritisku da bračnim parovima dozvoli da koriste odvojena prezimena.

Studija sadrži alternativni scenario ekstrapoliran iz ankete Japanske konfederacije sindikata iz 2022. godine, u kojoj je 39,3% od 1.000 zaposlenih uzrasta od 20 do 59 godina reklo da želi da deli prezime čak i ako imaju mogućnost da koriste odvojena prezimena.

Pod tim okolnostima, Jošida, čiju je studiju naručio Think Name Project i druge organizacije koje žele da legalizuju izbor prezimena, predviđa da će se do 2531. godine samo 7,96% stanovništva Japana zvati Sato.

Iako je vlada dozvolila da se devojačka prezimena pojavljuju pored bračnih imena u pasošima, vozačkim dozvolama i dozvolama boravka, Japan je i dalje jedina zemlja na svetu koja zahteva od supružnika da koriste isto prezime.

Konzervativni članovi vladajuće Liberalno-demokratske partije (LDP) kažu da će promena zakona "potkopati" jedinstvo porodice i izazvati konfuziju kod dece.

Autor: redportal.rs