Alternativni izvori energije nisu uspeli da potisnu naftu i gas, istakao je Naser

​Globalna enegetska tranzicija je neuspešna i kreatori politike treba da napuste fantaziju o postepenom ukidanju nafte i gasa, izjavio je danas izvršni direktor saudijske državne naftne kompanije Aramko Amin Naser na energetskoj konferenciji u teksaškom gradu Hjustonu.

On smatra da će potražnja za naftom i gasom porasti i u narednim godinama uprkos najavama Međunarodne agencije za energiju (IEA) da će se potražnja postepeno smanjivati, prenosi Si-En-Bi-Si (CNBC).

- Hitno je potrebno resetovanje strategije tranzicije, a moj predlog je da napustimo fantaziju o postepenom ukidanju nafte i gasa i umesto toga ulažemo u njih na adekvatan način, odražavajući realne pretpostavke potražnje - rekao je izvršni direktor Aramka i dobio aplauz publike u Hjustonu.

Svet je u posljednje dve decenije uložio više od 9,5 biliona dolara u alternativne izvore energije, ali oni nisu uspeli da potisnu naftu i gas, ističe Amin Naser.

On je dodao da manje od četiri odsto svjetske energije danas potiče od solarne energije i energije vetra, a ukupan udeo električnih vozila je na globalnom nivou manji od tri odsto.

Međunarodna agencija za energiju je prošle godine prognozirala da će vrhunac globalne potražnje za naftom, gasom i ugljem nastati već 2030. godine, što je izvršni direktor Aramka odbacio kao neosnovanu tvrdnju.

On smatra da vrhunac potražnje za pomenutim energentima uopšte nije na vidiku.

Autor: Tanjug