Izveštaji kažu da je policija nastavila da juri medveda iz grada i oterala ga u šumu

Dve osobe su u bolnici nakon što ih je napao medved u slovačkom gradu Liptovski Mikulaš, saopštile su lokalne vlasti. Žena stara 49 godina zadobila je povredu ramena, dok je 72-godišnji muškarac zadobio povrede glave, potvrdili su zvaničnici, prenosi Bi-Bi-Si.

Izveštaji kažu da je policija nastavila da juri medveda iz grada i oterala ga u šumu. Na snimcima objavljenim na društvenim mrežama vidi se kako se medved kreće kolovozom, a na jednom napada čoveka na trotoaru.

IZVOR: TW/@ThisIsSlovakia_

Vest dolazi dan nakon što je 31-godišnja Beloruskinja umrla pokušavajući da pobegne mrkom medvedu u obližnjim planinama Niske Tatre. Išla je sa muškarcem kroz područje guste šume i strmih gudura kada ih je naišao medved.

Prema rečima muškarca, on i žena su pobegli u različitim pravcima. Njeno telo je kasnije otkrio pas tragač ubrzo nakon što je pozvao pomoć.

Poslednjih godina u Slovačkoj je bilo više napada medveda, uključujući jedan smrtonosni napad 2021. godine, koji je u to vreme prijavljen kao prvi u Slovačkoj u jednom veku. Neki članovi populističko-nacionalističke koalicije u Slovačkoj pozvali su na labaviju zaštitu medveda kako bi se sve veći broj mogao regulisati lovom.

Ministarstvo životne sredine saopštilo je da će sledećem Savetu ministara za životnu sredinu EU sa Rumunijom predstaviti predlog da se medvedi ponovo klasifikuju na listu zaštićenih vrsta, jer njihov broj znači da više nisu ugroženi i da se mogu selektivno ubijati. Istraživači, međutim, kažu da nije došlo do eksplozije u procenjenoj populaciji medveda u Slovačkoj, za koju kažu da je i dalje stabilna na oko 1.275.

Autor: redportal.rs