Emir uskoro donosi odluku o ponovnim izborima

Vlada Kuvajta podnela je danas ostavku, posle čitavog niza sukoba sa poslanicima koji su dugo potresali tu zemlju sa najjačim parlamentom u Zalivu.

Ostavka nije iznenađenje pošto je tridesetak poslanika podržalo inicijativu za nepoverenje vladi ovog meseca, ali je odraz nestabilnosti, smanjenog poverenja javnosti i najgore ekonomske krize te naftom bogate zemlje posle više decenija. Ministri su podneli ostavku nakon što su nedavno izabrani članovi parlamenta, uključujući više od 60% novih lica, kritikovali premijera zbog novih imenovanja u vladi.

Odluka da se ponovo postavi stari predsednik parlamenta iz elitne trgovačke porodice izazvao je gnev novih poslanika nezadovoljnih zbog korupcije i patronažnog sistema u zemlji. Premijer sada mora da podnese ostavke vladaru Kuvajta, emiru Navafu al Ahmadu al Sabahu i očekuje se da će ih on prihvatiti.

Foto: Pixabay.com

Poslanici su prošle nedelje optužili premijera šeika Sabaha al Kaleda al Hamada al Sabaha da za ministre postavlja provoaktivne i nekvalifikovane ljude, preneli su lokalni mediji.

Druge tačke spoticanje odnosile su se na izbor ministra unutrašnjih poslova i pravde koji se protive nacrtu zakona o ljudima bez državljanstva čijem se usvajanju parlament nada.

Ostavka vlade je podstakla je zabrinutost da će emir raspustiti parlament i da će uskoro ponovo biti izbora, što se ne bi desilo prvi put zbog neobične kombinacije, vlade koju postavlja emir i izabranog parlamenta koji može da usvaja zakone i ispituje ministre iako emir ima krajnji autoritet i članovi vladajuće porodice su na visokim funkcijama.

Autor: Tanjug/redportal.rs

#Izbori

#Vlada

#emir

#kuvajt