Kao odgovor na iranske sajber napade, albanska vlada donela odluku o prekidu diplomatskih odnosa sa Iranom

Na stranici Telegrama, za koju se tvrdi da pripada „iranskim“ hakerima, danas je objavljen spisak sa hiljadama imena albanskih državljana.

Na ovom spisku su podaci 65 hiljada građana Albanije kao što su: broj lične karte, ime, prezime, mesto rođenja, prebivalište, broj telefona. Ovo nije prvi put da sajt Telegram, za koji se tvrdi da pripada "iranskim hakerima", objavljuje osetljive podatke o albanskim građanima.

"Iranski hakeri" izveli su seriju sajber napada na albanske institucije, sajt vlade, sistem TIME na graničnim prelazima, policijske uprave, banke... a poslednji je bio na sajt INSTAT-a. Nakon toga se oglasio i Zavod za statistiku koji je rekao da hakeri nisu uticali na podatke popisa.

Kao odgovor na iranske sajber napade koji su počeli u julu 2022. godine, albanska vlada je početkom septembra iste godine donela odluku o prekidu diplomatskih odnosa sa Iranom.

- Dubinska istraga nam je pružila neosporne dokaze da je sajber napad na našu zemlju organizovao i sponzorisao Iran - rekao je tada Rama.

Dve zemlje imaju napete odnose od 2014. godine kada je Albanija primila 3.000 članova prognane opozicione grupe Iranske narodne organizacije mudžahedina (MAK) i izgradila kamp Ašraf u blizini Drača.

Autor: redportal.rs