Odluka koja će uzdrmati svetsko tržište

Saudijske vlasti saopštile su danas da će nastaviti sa smanjenjem proizvodnje nafte do juna, kako bi podržale cene sirove nafte.

- Rijad će produžiti svoje dobrovoljno smanjenje od milion barela dnevno, započeto u julu 2023. godine i biće do kraja drugog kvartala 2024. godine - prenela je saudijska novinska agencija SPA, pozivajući se na izvore u ministarstvu energetike.

- U cilju podržavanja stabilnosti tržišta, nastavak smanjenja proizvodnje nafte će zavisti od trenutnih tržišnih uslova - dodali su isti izvori, ističući da je odluka doneta u koordinaciji sa zemljama članicama OPEK+.

OPEK+ okuplja 13 članica Organizacije zemalja proizvođača nafte, na čelu sa Saudijskom Arabijom, i 10 drugih zemalja proizvođača, uključujući Rusiju.

Produženje je najavljeno istog dana kada je Rusija saopštila da će smanjiti proizvodnju za gotovo pola miliona barela dnevno u drugom kvartalu 2024.

Saudijska Arabija računa na visoke cene nafte kako bi finansirala veliki program diversifikacije privrede namenjen upravo oslobađanju zemlje zavisnosti od izvoza sirove nafte.

Ta najava znači da će proizvodnja Saudijske Arabije ostati na oko 9 miliona barela dnevno, znatno ispod njenih kapaciteta od 12 miliona barela dnevno.

Autor: Politika.rs