Nikakav teret se ne može isporučiti ili pokupiti, jer kamioni ne mogu da priđu luci

Danas su nastavljeni protesti poljoprivrednika u Belgiji, čime su poremetili rad luke Antverpen, jednoj od najvećih teretnih luka u Evropi.

Stotine farmera na traktorima blokirali su puteve oko luke kako bi zahtevali bolje plate i uslove rada, rekli su zvaničnici, a prenosi K1info.

Portparol luke je rekao da su putevi blokirani na raznim mestima, ometajući saobraćaj i stvarajući duge redove kamiona.

- Lučke operacije su ometene. Nikakav teret se ne može isporučiti ili pokupiti, jer kamioni ne mogu da priđu luci, a zaposleni mogu da uđu unutra samo nakon dugog čekanja - rekao je za Rojters Stefan van Frehem, direktor udruženja lučkih kompanija Alfaport VOKA.

On je dodao da ova blokada košta kompanije koje posluju u luci milione evra, zbog "nečega s čime oni nemaju veze".

Van Frehem je istakao da se kompanije već suočavaju s problemima koje izazivaju napadi Huta u Crvenom moru, a da sada upravljanje teretom traje još duže, budući da brodovi ne mogu da ga istovare kada stignu u luku.

U susednoj Francuskoj, šef najvećeg poljoprivredog sindikata u zemlji FNSEA saopštio je da bi se blokiranje autoputeva širom zemlje moglo nastaviti ako vlada ne učini više da ispuni njihove zahteve vezane za bolju platu i uslove rada.

Širom Evrope, u toku su protesti poljoprivrednika, koji pored veće plate i boljih uslova rada, zahtevaju izmenu zelene politike EU i povećanje cena poljoprivrednih proizvoda.

Autor: K1info.rs