Vašington se protivi smanjenju teritorije Pojasa Gaze

Sjedinjene Američke Države su pokrenule pred izraelskim vlastima pitanje uspostavljanja tampon zone u Gazi, izjavio je danas portparol Stejt departmenta Metju Miler na konferenciji za novinare, dodajući da se zvanični Vašington protivi svakom smanjenju teritorije Pojasa Gaze.

Foto: Tanjug

Upitan o izraelskoj raciji na bolnicu u Dženinu i uništenje univerziteta u Gazi, Miler je rekao da nema ažuriranih podataka o proceni efekata tih izraelskih operacija, prenosi Rojters.

On je potvrdio da su SAD pokrenule pitanje rušenja lokacija, a Izrael je odgovorio da su akcije sprovođene samo na lokacijama sa kojih su smišljane, planirane i sprovođene terorističke aktivnosti.

SAD: Saliven razgovarao sa izraelskim ministrom o humanitarnoj pomoći za Gazu

Savetnik za nacionalnu bezbednost Bele kuće Džejk Salivan razgovarao je danas u Vašingtonu sa visokim izraelskim zvaničnikom Ronom Dermerom o humanitarnoj pomoći za Gazu i nastojanjima da se oslobode taoci, izjavio je portparol Bele kuće Džon Kirbi.

Kirbi je odbio da iznese detalje sastanka i nije potvrdio da li je bilo napretka, ali je rekao da SAD traže maksimalnu pauzu u borbama zbog oslobađanja talaca.

Južna Afrika zatražila da zemlje prestanu sa finansiranjem izraelske vojske

Sve države imaju obavezu da prestanu da finansiraju i olakšavaju izraelske vojne akcije u Gazi nakon što je Međunarodni sud pravde ukazao da bi te akcije izraelske vojske mogle biti genocidne, izjavila je danas južnoafrička ministarka spoljnih poslova Naledi Pandor.

Međunarodni sud pravde je prošle sedmice naložio Izraelu da preduzme sve mere koje su u njegovoj moći da spreči svoje trupe da počine genocid nad Palestincima u Gazi, u slučaju koji je pokrenula Južna Afrika, prenosi Rojters.

Južna Afrika decenijama, kako navodi britanska agencija, podržava palestinski narod i uspostavljanje države Palestine, upoređujući tešku situaciju Palestinaca sa položajem crnaca u Južnoj Africi za vreme aparthejda.

Izrael je negirao navode o genocidu i odbacuje poređenje sa periodom aparthejda.

Autor: Tanjug