Štrajk organizovan u koordinaciji moćnog krovnog sindikata Opšta konfederacija rada

Samo 45 dana nakon dolaska na vlast novog predsednika, Argentinci su, nezadovoljni šokantnim ekonomskim planovima novoizabranog predsednika Havijera Mileja, izašli na ulice Buenos Ajresa na poziv najvećeg i najuticajnijeg opozicionog radničkog sindikata u zemlji.

Štrajk je organizovan zbog nezadovoljstva oštrim ekonomskim reformama i merama štednje koje je uveo predsednik Milej obećavajući da će stabilizovati nacionalnu ekonomiju uzdrmanu inflacijom od 211% i velikim dugovima.

Štrajk je organizovan u koordinaciji moćnog krovnog sindikata Opšta konfederacija rada (CGT), u jeku razmatranja dva velika reformska poteza predsednika Mileja: predloga omnibus zakona i tzv. predsedničkog mega-dekreta o deregulaciji ekonomije.

- Prvi rez koji ova vlada pravi je rez na štetu radnika. Njihova reforma rada ima za cilj da ukine radnička prava - izjavio je na glavnom skupu u centru Buenos Ajresa Pablo Mojano, lider moćnog sindikata kamiondžija.

Iako štrajk direktno utiče na sektore transporta, bankarstva, zdravstva i javnih službi, Milejeva vlada je obećala da neće odstupiti od svojih reformskih planova.

Autor: redportal.rs