Epidemija je do sada usmrtila desetine ljudi, a za više od 7.000 se sumnja da je obolelo

Zimbabve je proglasio vanredno stanje u glavnom gradu Harareu zbog izbijanja kolere.

Epidemija je do sada usmrtila desetine ljudi, a za više od 7.000 se sumnja da je obolelo, prenosi BBC.

Gradske vlasti kažu da je epidemija koja se proširila gradom podsetila ljude na smrtonosnu epidemiju iz 2008. godine, usled koje je preminulo više hiljada ljudi.

– Proglasili smo vanredno stanje zbog kolere – izjavio je Ijan Makone, gradonačelnik Hararea, preneli su lokalni mediji.

Vlasti sada traže pomoć kako bi obuzdali širenje bolesti i obezbedili vodu bezbednu za piće, navodeći da je pomoć koju sada dobijaju nedovoljna.

Zdravstveni sistem ima poteškoće da primi sve obolele zbog naglog rasta broja zaraženih, navodi Međunarodna federacija društava Crvenog krsta (IFRC).

Zimbabve se poslednjih meseci bori sa smrtonosnom epidemijom kolere zbog nedostatka pristupa čistoj i bezbednoj vodi za piće.

Epicentar najnovije epidemije je Kuvadžana - predgrađe Hararea sa visokom gustinom naseljenosti, odakle potiče skoro polovina prijavljenih slučajeva.

IFRC kaže da se bolest brzo širi, pogađajući više geografskih područja u 45 od 62 okruga i u svih 10 provincija u zemlji.

Očekuje se da epidemija pređe granice Zimbabvea. Najugroženije su susedne zemlje, uključujući Malavi, Južnu Afriku i Mozambik, koje su i same u prošlosti često imale problema sa kolerom.

Autor: Redportal.rs