Ovo otkriće potvrdilo tvrdnje Bele kuće da embargo na rusku naftu ne funkcioniše

Nakon što su zapadne zemlje prošle godine zabranile uvoz ruske nafte, grčka rafinerija koja snabdeva američku vojsku vrlo brzo se prilagodila, piše Vašington post.

Kako navodi ovaj američki list, Grčka je investitorima rekla da ne prihvata zabranjenu naftu, ali je pronašla druge izvore snabdevanja.

Ipak, nafta koja dolazi iz Rusije nastavila je da teče u rafineriju "Motor oil Helas" na Egejskom moru, pokazalo su podaci o transportu i trgovini do kojih je došao Vašington post.

Promenjena je ruta koja ide kroz skladište nafte u Turskoj, što je zamaglilo poreklo nafte, jer je ona promenila vlasnika više puta dok nije stigla do Grčke.

Vašington post je imao uvid u evidencije isporuke i protoka mazuta, koji Pentagon kupuje za svoje avione i brodove. Otkad su sankcije Evropske unije tupile na snagu, ruske isporuke preko turskog naftnog terminala Dortiola iznosile su ukupno 2,7 miliona barela, što je više od 69 odsto mazuta isporučenog morskim putem u tu luku u tom periodu.

Od toga, Dortiol je 4,2 miliona barela mazuta poslao u "Motor oil Helas". Precizna količina ruskog mazuta koju je Pentagon kupio nije moguće da se utvrdi, piše Vašington post.

Pentagon je potpisao nove ugovore sa grčkom rafinerijom u vrednosti od skoro milijardu dolara otkad je američka zabrana stupila na snagu u martu prošle godine.

Od februara, više od milion barela goriva iz grčke rafinerije je otišlo i kupcima u Italiji, Francuskoj, Španiji i Velikoj Britaniji.

Ovo otkriće je potvrdilo tvrdnje Bele kuće da embargo na rusku naftu ne funkcioniše. Portparol Pentagona rekao je da nema informacije da je rusko gorivo završilo kod američke vojske preko grčke rafinerije.

Autor: redportal.rs