Hiljade ljudi i beba zatočeno, dok borbe besne u okolini😱

Osoblje najveće bolnice u Gazi saopštilo je da su pacijenti i izbeglice zarobljeni u užasnim uslovima dok u obližnjim ulicama besne teške borbe. Hirurg u Al-Šifi u gradu Gaza rekao je za Bi-Bi-Si da je bolnica ostala bez vode, hrane i struje. Izrael je saopštio da se sukobio sa Hamasom u blizini, ali da nije napao bolnicu.

Izrael je rekao da će pomoći da se bebe evakuišu u sigurniju bolnicu, nakon što su lekari rekli da su dve umrle, a da je 37 u opasnosti. Bi-Bi-Siju su poslate slike najmanje 20 novorođenih beba koje se nalaze na odeljenju hirurgije u Al-Šifi. Lekari upozoravaju da bi mogle da umru jer je jedinica intenzivne nege novorođenčadi prestala da radi, zbog nedostatka struje. Izveštaji iz bolnice šalju sliku užasa i konfuzije, sa redovnim borbama u blizini, pacijentima koji su nedavno bili podvrgnuti operacijama, te ne mogu da se evakuišu, a tela se gomilaju bez ikakvog načina da ih sahrane.

Izraelske odbrambene snage (IDF) nastavljaju da optužuju Hamas da deluje iz tunela ispod bolnice, što Hamas poriče. Hirurg Marvan Abu Saada rekao je za Bi-Bi-Si da su zvuci pucnjave i bombardovanja neprekidno odzvanjali Al-Šifom. On je rekao da su pokušaji sahranjivanja mrtvih nemogući zbog borbi oko kompleksa. „Zbog leševa postoji opasnost od zaraza i epidemija“, rekao je on i dodao da hladnjača mrtvačnice ne radi jer je generator ostao bez goriva. Dve prevremeno rođene bebe su umrle jer nije bilo struje. Postoji stvarni rizik za živote 37 drugih prevremeno rođenih beba.

Autor: redportal.rs