Novi peh bivše predsednice Predstavničkog doma

Najviši pomoćnik mađarskog premijera Viktora Orbana reagovao je u ponedeljak na komentare bivše predsednice Predstavničkog doma Nensi Pelosi, koja je rekla da Mađarska ne bi trebalo da bude deo Evropske unije.

Srećom, u Mađarskoj je narod taj koji odlučuje i glasa o svojoj budućnosti, i niko drugi ne odlučuje o tome. Čak ni demokrate - napisao je Balaš Orban na Iksu.

Pelosi je svoje ocene iznela u intervjuu za italijanski dnevni list "Korijere dela sera", komentarišući vladu u Rimu.

- Postoje druge članice EU koje ne rade tako dobro po jednim ili drugim pitanjima - rekla je Pelosi.

- Mislim da Mađarska danas ne bi trebalo da bude u EU, ali kada jednom uđu, teško ih je izvući - dodala je ona.

Pelosi je prethodno kritikovala italijansku premijerku Đorđu Meloni zbog njene imigracione i LGBT politike, a koja se kosila sa politikom američke vladajuće partije.

Političar iz redova američkih demokrata je sada pohvalila Meloni što govori engleski i podržava Ukrajinu, tvrdeći da premijerka Italije ne zaslužuje detaljnije postrojavanje od drugih lidera u bloku.

Pitanja imigracije i LGBT zajednice takođe su tačka trvenja između Vašingtona i Budimpešte. Predsednik SAD Džozef Bajden je poslao gej ambasadora u Mađarsku, čije prisustvo samo po sebi predstavlja "implicitni ukor" Orbanove "agende kulturnih ratova", navodi Politiko.

Ovaj intervju nije prvi put da je 83-godišnji demokrata izazvala međunarodno negodovanje. U avgustu 2022. godine, Pelosi je otputovala je na Tajvan uprkos eksplicitnih kineskih upozorenja, što je izazvalo višenedeljne vojne napetosti sa Pekingom. Pelosi je naknadno novinarima rekla da je njen put "potpuno vredan" rizika sa kojim se poigravao.

Tri meseca kasnije, međutim demokrate su izgubile na međuizborima, a Pelosi je smenjena sa funkcije predsednika Predstavničkog doma. Ona se takođe povukla sa funkcije vođe konferencije svoje partije, a iz privatne kancelarije u zgradi Kapitola su je prošlog meseca izbacili republikanaci.

Autor: redportal.rs