Destabilizacija ove bivše francuske kolonije, prema viđenjima poznavalaca tamošnjih prilika, ne predstavlja samo veliku pretnju za region, već i za Evropu

U Mađarskoj se očekuje da 200 vojnika iz ove zemlje krene u Čad, kako bi pomogli stabilizaciji tamošnjih prilika i zaustavili širenje izbegličkog talasa prema Evropi. Parlament Mađarske je krajem prošle godine usvojio taj predlog, a među zadacima misije biće održavanje vojne stabilnosti Čada, stopiranje širenja migracije, borba protiv terorizma, pospešivanje lokalnog razvoja i dostava humanitarne pomoći, koju u Afriku šalje fond „Mađarska pomaže”. Nije, međutim, poznato da li će taj plan biti realizovan pre izbora u Čadu, zakazanih za 6. maj.

Čad, u kojem žive pripadnici 200 etničkih grupa različitih vera, trenutno je utočište skoro milion i po izbeglica, uglavnom iz Sudana, ali i drugih država tog dela Afrike. Razlog za priliv migranata su oružani sukobi u njihovim zemljama, mada se ni o samom Čadu ne bi moglo govoriti kao o bezbednoj zemlji, imajući u vidu da se protiv vladajućeg režima trenutno bori pedesetak pobunjeničkih grupa.

Destabilizacija ove bivše francuske kolonije, prema viđenjima poznavalaca tamošnjih prilika, ne predstavlja samo veliku pretnju za region, već i za Evropu, jer bi u slučaju eskalacije sukoba u Čadu nestala migraciona barijera ka Evropi. Takvo viđenje iznelo je i mađarsko Ministarstvo odbrane, u obrazloženju predloga da Mađarska uputi u Čad svoju vojnu misiju, u kojoj će se naći i sin premijera Viktora Orbana.

Prema rečima Viktora Maršaija, direktora Instituta za istraživanje migracija i predavača Nacionalnog univerziteta za javnu upravu, akciji slanja mađarskih vojnika u Čad može se pristupiti s dve strane. S jedne, pojavljuju se krupni politički aspekti, kao što je smanjenje potencijalnog migracionog pritiska na Evropu, ali bi bilo važno i pojačati prisustvo Zapada u tom afričkom regionu, s obzirom na uticaj koji Rusija ima u zemljama tog regiona.

Bilo bi vrlo alarmantno ako bi zapadne zemlje pustile da Čad uđe u sferu interesa Rusije. To bi imalo katastrofalne geopolitičke posledice. Pitanje je da li pokušavamo da oblikujemo geostrateški teren koji okružuje Evropu, ili dižemo ruke i puštamo Ruse i Kineze da sve to urade. Radije bih glasao za prvu opciju. Naravno, moramo da budemo realni, 200 vojnika i fond ’Mađarska pomaže’ neće transformisati unutrašnje odnose u Čadu, ali takođe moramo jasno da vidimo da će se, ako ništa ne preduzmemo, situacija pogoršati.

Kad je reč o sastavu zapadnih vojnih snaga u Čadu, Mađari tamo neće biti sami, jer je Ndžamena centar francuskih snaga stacioniranih u regionu Sahela. U Čadu je trenutno angažovano oko 1.500 francuskih vojnika, a prisutan je i manji broj Amerikanaca.

- Za mađarsku vladu, međutim, u tome ima i važnih aspekata odbrambene politike, jer pojedine elemente operativnog i taktičkog iskustva vojnici ne mogu da steknu na poligonu, već moraju da učestvuju u operacijama koje imaju prihvatljiv rizik, ali u kojima se, takoreći, oseća miris baruta. Pored toga, u zajedničkim operacijama s drugim državama, koalicioni partneri su pružili i logističku podršku i spasavanje na bojnom polju, pa bi čadska misija dala mogućnost mađarskoj vojsci da testira i razvija ove sposobnosti u borbenom dejstvu - objasnio je Viktor Maršai.

Čad održava jednu od najjačih pustinjsko-savanskih borbenih jedinica na svetu, u težnji da suzbije delovanje pobunjeničkih grupa i terorista Islamske države i Boko Harama u regionu Sahela, koji se u velikoj meri finansiraju od trgovine drogom i ljudima.

Burkina Faso, Čad, Mali, Mauritanija i Niger su 2014. godine uz finansijsku podršku UN osnovali G5 Sahel alijansu, čiji su ciljevi ekonomski razvoj regiona i borba protiv terorizma. Međutim, ta alijansa nije donela očekivane rezultate, jer osim Čada, ostale zemlje, zbog francuskog uticaja, nisu poslale svoje značajnije snage u ovu vojnu formaciju. Konačni raspad alijanse zbog vojnih udara u zemljama regiona bio je neizbežan. Mali je 2022. prvi najavio izlazak, a zatim i Burkina Faso, Niger, Mauritanija i Čad. Gubitak Nigera bio je posebno bolan za Zapad, jer je ta zemlja bila jedan od najvažnijih saveznika SAD i EU u regionu. Poslednji afrički bastion Zapada tako je ostao Čad.

Mađarska je spremna da pomogne čadskom poljoprivrednom sektoru kroz program konsaltinga, demo farmu i saradnju u visokom obrazovanju, obećao je ministar poljoprivrede u mađarskoj vladi Ištvan Nađ posle razgovora sa svojim čadskim kolegom Kedom Balahom u Ndžameni, saopštilo je mađarsko ministarstvo. Mađarska će pokrenuti eksperimentalnu farmu kako bi demonstrirala tehnologije razvoja navodnjavanja i proizvodnje semena, rekao je on i preporučio mađarske tehnologije razvoja navodnjavanja koje poljoprivredu u Čadu mogu da učine efikasnijom.

Autor: redportal.rs