Sunak naveo da Velika Britanija želi da bude globalni lider u bezbednosti veštačke inteligencije

Britanski premijer Riši Sunak rekao je danas da samo vlade mogu da se nose sa rizicima veštačke inteligencije (AI), tehnologije koja bi mogla da olakša razvoj hemijskog ili biološkog oružja, širi strah i, u najgorem slučaju, bude van ljudske kontrole.

Govoreći pred predstojeći globalni skup, Sunak je rekao da se nada da će se učesnici složiti oko prirode rizika.

Takođe je najavio da će u Velikoj Britaniji biti osnovan Institut za bezbednost veštačke inteligencije koji će „istraživati, procenjivati i testirati nove tipove veštačke inteligencije kako bi znao za šta je sposoban svaki novi model“.

- Ako ovde pogrešimo, veštačka inteligencija bi mogla da olakša stvaranje hemijskog ili biološkog oružja, au malo verovatnim, ali ekstremnim slučajevima postoji rizik da veštačka inteligencija bude potpuno van kontrole ljudi - upozorio je Sunak.

Blečli park, štab britanskih stručnjaka za dešifrovanje šifrovanih poruka tokom Drugog svetskog rata, domaćin je skupa predstavnika kompanija za veštačku inteligenciju, političkih lidera i stručnjaka 1. i 2. novembra.

Sunak je naveo da Velika Britanija želi da bude globalni lider u bezbednosti veštačke inteligencije. Na sastanak je pozvana i Kina, ali za sada nema potvrde da će poslati svog predstavnika.

Autor: redportal.rs