Ministarstvo zdravlja u Pojasu Gaze saopštilo da je 436 Palestinaca ubijeno

Premijer Škotske Humza Jusaf kaže da rodbina, odnosno roditelji njegove supruge žive u Gazi te da prolaze kroz "torturu". Istaknuo je takođe kako njegova familija u Gazi ima šest flaša vode i to treba da deli 100 ljudi.

- Došlo je do toga da raspolažu sa 6 flaša čiste vode za piće u kući od 100 ljudi, uključujući i dvomesečnu bebu. To je ono što znam - rekao je Jusaf novinarima tokom posete Brečinu, gradu koji je pogođen poplava usljed oluja.

Naglasio je da porodica njegove supruge nikada ne zna da li će "preživeti iz jedne noći u drugu", jer rakete, raketna paljba i dronovi nastavljaju iz noći u noć granatirati područje Gaze.

Jusaf je ranije ovog meseca tokom govora na konferenciji Škotske nacionalne partije (SNP) da je Škotska spremna prihvatiti palestinske izbeglice iz Gaze.

- Pozivam Vladu Velike Britanije da preduzme dva hitna koraka. Prvo, trebali bi početi rad na stvaranju uslova za preselenje izbeglica u Gazi koji žele da mogu i otići. Kada to učine, Škotska je spremna biti prva zemlja u Velikoj Britaniji koja će ponuditi sigurnost i utočište onima koji su zahvaćeni ovim strašnim napadima - rekao je tada Jusaf.

Inače, Ministarstvo zdravlja u Pojasu Gaze saopštilo je da je 436 Palestinaca ubijeno, uključujući 182 dece, u izraelskim napadima na enklavu u poslednja 24 sata.

Broj poginulih popeo se na 5.087 Palestinaca, dok je 15.273 povređenih od sedmog oktobra. Jusaf je inače pakistanskog porekla, dok je njegova supruga poreklom iz Palestine.

Autor: redportal.rs