"Ako Netanjahu preživi ovu krizu, to će biti nacionalni presedan"

Tokom tri decenije bavljenja politikom, Benjamin Netanjahu je sakupio skoro isti broj nadimaka kao i broj pobeda na izborima.

Tu je nadimak Mađioničar, zbog toga što je nekako uvek uspevao da izvuče pobedu iako sve ukazuje da će izgubiti. Potom kralj Bibi, zato što je u vrhu izraelske politike duže nego bilo ko itd, itd. Ali tu je i jedna posebna koja je, u najmanju ruku, postala upitna u poslednjih nekoliko dana - Gospodin bezbednost.

I dalje je za mnoge, potpuna nepoznanica kako je preko hiljadu vojnika Hamasa uspelo tako kompletno i totalno da iznenadi Izrael. Da ubije, kako je predsednik Izraela Isak Hercog sam napisao, više Jevreja za jedan dan još od Drugog svetskog rata.

Zbog toga je opozicija vlade u Tel Avivu odmah pozvala premijera Netanjahua da podnese ostavku.

Koliko će iznenađenje biti ako Bibi ostane na mestu premijera i nakon sukoba, najbolje je sumirao Amit Segal izraelski politički komentator:

To bi bio nacionalni presedan. Izraelska istorija nas je naučila da je svako iznaneđenje i svaka kriza uvek dovodila do kolapsa vlade. Tako je i bilo 1973. nakon Jom Kipurskog rata sa vladom Golde Mejer, te 1982. sa vladom Menahima Begina tokom Prvog libanskog rata, pa i 2006. sa vladom Ehuda Olmerta nakon Drugog libanskog rata. Sat je počeo da otkucava.

Autor: redportal.rs