Rusija se poziva na Konvenciju o genocidu da bi uništila, rekao je predstavnik Ukrajine pred Međunarodnim sudom pravde

Ukrajina je danas pred Međunarodnim sudom pravde (IJC) u Hagu tvrdila da Rusija opravdava vođenje rata protiv te zemlje pozivajući se na užasnu laž, odnosno da je napad Moskve trebalo da zaustavi navodni genocid.

Međunarodna zajednica je usvojila Konvenciju o genocidu da bi zaštitila, Rusija se poziva na Konvenciju o genocidu da bi uništila, izjavio je pred sudijama predstavnik Ukrajine Anton Korinevič, prenosi Rojters.

On je pozvao Međunarodni sud pravde da odluči da ima nadležnost u ovom slučaju, sasluša strane i da na kraju presudi da Rusija mora da plati odštetu za pokretanje rata pod lažnim izgovorom.

Može li država koristiti lažne navode o genocidu kao izgovor da uništava gradove, bombarduje civile i deportuje decu iz njihovih domova? Kada se Konvencija o genocidu tako cinično zloupotrebljava, da li je ovaj sud nemoćan? Odgovor na ova pitanja mora biti ne, rekao je Korinevič.

Rusija je u ponedeljak zatražila od Međunarodnog suda pravde da zbog nenadležnosti i, kako je navela, zloupotrebe procesa odbaci postupak koji je Ukrajina pred tim sudom pokrenula zbog navodne ruske zloupotrebe Konvencije o genocidu.

Ukrajina je iznela slučaj pred ICJ, takođe poznat kao Svetski sud, nekoliko dana nakon početka ruske invazije 24. februara prošle godine.

Kijev tvrdi da Rusija zloupotrebljava međunarodno pravo govoreći da je invazija bila opravdana i da je izvedena kako bi bio zaustavljen navodni genocid u istočnoj Ukrajini.

Ukrajina kaže da nije postojao rizik od genocida u istočnoj Ukrajini, gde se borila protiv snaga koje je podržavala Rusija od 2014. godine i da sporazum o genocidu ne dozvoljava rat da se zaustavi navodni genocid.

Saslušanja, koja će trajati do 27. septembra, neće se baviti meritumom slučaja, već će se fokusirati na pravne argumente o nadležnosti.

Konvencija definiše genocid kao zločine počinjene sa namerom da se uništi, u celini ili delimično, nacionalna, etnička, rasna ili verska grupa, kao takva.

Ukrajina je već otklonila jednu prepreku, pošto je sud odlučio u svoju korist u preliminarnoj odluci u tom slučaju u martu prošle godine.

Na osnovu toga, sud je naložio Rusiji da odmah prekine vojna dejstva u Ukrajini.Rusija je do sada ignorisala naredbe Međunarodnog suda pravde da prekine vojne akcije i sud nema načina da sprovede svoje odluke, ali stručnjaci kažu da one mogu imati implikacije na isplatu odštete nakon rata, navodi Rojters.

Autor: Tanjug