Kina je jedno od najvećih tržišta kompanije Epl i ostvaruje skoro jednu petinu svog prihoda

Kina je naredila zvaničnicima u centralnim vladinim agencijama da ne koriste Eplove Ajfone i druge uređaje stranog brenda za posao ili ih unose u kancelariju, objavio je Volstrit džornal u sredu, pozivajući se na ljude koji su upoznati sa tim.

Naređenja su izdavali pretpostavljeni svom osoblju poslednjih nedelja i nije bilo jasno koliko su se naređenja distribuirala, saopštio je VSJ.

Zabrana dolazi uoči Eplovog događaja sledeće nedelje za koji analitičari veruju da će se odnositi na lansiranje nove linije Ajfona i mogla bi da izazove zabrinutost među stranim kompanijama koje posluju u Kini dok tenzije između Kine i SAD eskaliraju.

U izveštaju VSJ-a nisu navedeni drugi proizvođači telefona osim Epla. Epl i Informativna kancelarija Državnog saveta Kine, koja se bavi medijskim upitima u ime kineske vlade, nisu odmah odgovorili na Rojtersove zahteve za komentar.

Više od jedne decenije, Kina pokušava da smanji oslanjanje na strane tehnologije, tražeći od državnih firmi kao što su banke da pređu na lokalni softver i promovišući domaću proizvodnju čipova.

Peking je pojačao ovu kampanju 2020. godine, kada su njegovi lideri predložili takozvani model rasta „dvostruke cirkulacije“ kako bi smanjili oslanjanje na prekomorska tržišta i tehnologiju, kako je rasla njegova zabrinutost za bezbednost podataka.

Kina je u maju pozvala velika državna preduzeća (SOE) da igraju ključnu ulogu u njenom nastojanju da postigne samopouzdanje u tehnologiji, podižući ulog u trci usred razdora sa Sjedinjenim Državama.

Kinesko-američke tenzije su visoke dok Vašington radi sa saveznicima na blokiranju pristupa Kini vitalnoj opremi potrebnoj da bi njena industrija čipova ostala konkurentna, a Peking ograničava isporuke istaknutih američkih firmi, uključujući proizvođača aviona Boing i kompaniju za proizvodnju čipova Micron Technology.

Tokom prošlonedeljne posete Kini, američka sekretarka za trgovinu Gina Raimondo rekla je da su joj se američke kompanije žalile da je Kina postala "neuložna“, ukazujući na novčane kazne, racije i druge radnje koje su učinile rizičnim poslovanje u drugom po veličini u svetu. privreda.

Najnovije ograničenje Kine odražava slične zabrane uvedene u Sjedinjenim Državama protiv kineskog proizvođača pametnih telefona Huawei Technologies i platforme za kratke video snimke TikTok, u vlasništvu kineske kompanije BiteDance.

Kina je jedno od najvećih tržišta kompanije Epl i ostvaruje skoro jednu petinu svog prihoda.

Autor: redportal.rs