Od ponedeljka rano ujutru, hiljade demonstranata je opkolilo Kneset

Desetine hiljada demonstranata marširalo je u Jerusalim, a stotine hiljada Izraelaca izašlo je na ulice u Tel Avivu i drugim gradovima u poslednjim demonstracijama koje imaju za cilj da blokira spornu reformu pravosuđa premijera Benjamina Netanjahua.

Takođe u subotu, više od 100 bivših šefova bezbednosti Izraela potpisalo je pismo u kojem se mole izraelskom premijeru da zaustavi zakon, a hiljade dodatnih vojnih rezervista reklo je da se više neće javljati na dužnost, u znak protesta protiv plana.

Obraćajući se naciji u ponedeljak uveče nakon što je njegova vlada usvojila kontroverzni zakon o ograničavanju moći Vrhovnog suda, izraelski premijer Benjamin Netanjahu rekao je da ispunjava volju birača.

- Ispunjavanje volje birača nikako nije kraj demokratije, to je suština demokratije - rekao je Netanjahu i dodao da je usvajanje zakona "neophodan demokratski potez“.

On je okrivio opoziciju za odbijanje kompromisa, ali nije rekao koje je kompromise ponudila vladajuća koalicija.

Od ponedeljka rano ujutru, hiljade demonstranata je opkolilo Kneset, držajući se za ruke i sedeći na ulicama da pokažu svoje protivljenje zakonu – u demonstracijama koje će, izgleda, prerasti u veće.

Tkom demonstracija jedan automobil je prošao kroz grupu demonstranata protiv u Tel Avivu i naneo niz povreda. (VIDEO)

Autor: redportal.rs