"Zapadno oružje neće biti dovoljno da pruži premoć Kijevu"

Kako je jasno rekao načelnik obaveštajne službe američkog Generalštaba Džon Kiršhofer, borbe u Ukrajini su maksimalno usporile i u zastoju su. Njegove procene o šansama Ukrajine u ratu su drastično mračnije nego procene drugih članova Bajddenove administracije:

Definitvno smo u pat poziciji. Jedna od stvari u koje rusko rukovodstvo veruje je da mogu da istraju duže nego zapadna podrška Ukrajini.

Ukrajinske snage su zaglavljene u pokušajima kontraofanzive u potezu od Hersona do Donjecka još od početka juna, i nisu uspele da ostvare nikakav značajni napredak protiv ruske armije. Ofanziva je, prema ruskim izvorima, već pretrpela teške gubitke od oko 26.000 ljudi i više od 3.000 različitih delova vojne opreme.

Ukrajinski zvaničnici kao i sam predsednik Zelenski su javno okrivili Zapad da im nije dostavio dovoljno naoružanja, uključujući dalekometne rakete i borbene lovce, da bi garantovao uspeh ofanzive.

Ipak, Kiršhofer je jasno naveo da nijedno oružje neće promeniti ratnu sreću Kijeva. Niti američki HIMARS i kasetne bombe, niti britanski StormShadow krstareća raketa nisu uspele da promene realnost na terenu.

Ništa od navedenog naoružanja, nažalost, nije sveti gral koji bi rešio sve probleme Kijeva i omogućio im proboj.

Iako prema mnogim izveštajima, partneri Kijeva su isfrustrirani slabim napretkom ofanzive, Vašington javno insisttira da je sve u redu. Načelnik Generalštaba SAD Mark Majli izjavio je da se ukrajinske snage fokusiraju na postupno napredovanje, kao i da će napredovanje biti sporo i veoma krvavo.

Američki predsednik Džo Bajden i državni sekretar Blinken su više puta odbacili ideju da Ukrajina pregovara o miru sa Ruskom Federacijom. Obojica insistiraju da će Ukrajina biti ta koja će da odluči kada će da sedne sa suprotnom stranom da razgovara o miru. Sa druge strane, niko nije komentarisao kakva će situacija po tom pitanju biti u slučaju propasti ukrajinske kontraofanzive.

Rusija insistira da će zapadno naoružanje samo prolongirati konflikt i da ni na koji način neće izmeniti njegov ishod.

Autor: redportal.rs