Sve što je moguće da se pomogne kontraofanzivi

Ukrajinski premijer Volodimir Zelenski izjavio je da je razgovarao sa britanskim premijerom Riši Sunakom oko potreba ukrajinske armije za dalekometnim naoružanjem.

Zelenski je izjavio da je tokom telefonskog razgovora razgovarao o situaciji na terenu. Kako je navedeno Ukrajinskoj odbrani je potrebno da proširi svoje mogućnosti na terenu, posebno kroz korišćenje oružja velikog dometa.

Britanija je dostavila Ukrajini stormshadow rakete, koje poseduju veći domet nego druge zapadne rakete.

Zelenski se zahvalio Sunaku na organizovanju Konferencije za oporavak Ukrajine u Londonu kao i za trud Britanije u konsolidaciji međunarodne podrške Ukrajini.

Britanija je zauzela čeono mesto u pružanju podrške Ukrajini i davanju vojne pomoći, ali ipak Zelenski insistira na dostavi oružja sa daleko većim i ubitačnijim sposobnostima kako bi se što efektnije sprovela kontraofanziva.

Po pitanju nastupajućeg samita u Letoniji, Zelenski je izjavio:

Važno je da se Ukrajini pruže konkretni uslovi za članstvo u NATO. Takođe smo razgovarali i o koracima kako bi implemetirali mirovnu formulu i da se pripreme sigurnosne garancije za Ukrajinu.

Zelenski je izjavio da je Rusija povećala proizvodnju raketa koje se prave uz pomoć delova sa zapada, i takođe je naglasio da je potrebno da se dodatno povećaju sankcije i pritisak na Rusiju.

pročitajte još

Utop*o se muškarac 🚨

Autor: redportal.rs