Odmah nakon posete Ilona Maska Kini ranije ovog meseca, zemlja je dočekala još jednog američkog tehnološkog milijardera.

Odmah nakon posete Ilona Maska Kini ranije ovog meseca, zemlja je dočekala još jednog američkog tehnološkog milijardera. Bil Gejts, koosnivač Microsofta i kopredsedavajući Fondacije Bill & Melinda Gates, sastao se u petak u Pekingu s predsednikom Si Đinpingom, izvestili su kineski državni mediji, prenosi TechCrunch.

Kao i Masku, Gejtsu je ovo prvo putovanje u Kinu od pandemije korona-virusa, koja je poremetila njegove česte posete zemlji u kojoj je Microsoft prisutan već dve decenije. 😎

Cilj sastanka nije javno objavljen, ali službeni medijski izveštaji će verovatno uslediti. Novinar kineskog engleskog državnog tabloida Global Times objavio je na Tviteru ono što je izgledalo kao citati sa sastanka, dajući nam rani uvid u raspoloženje razgоvora.

Gejts je ranije rekao da će se sastati s partnerima koji rade na izazovima globalnog zdravlja i razvoja. Ovo je nekoliko preostalih područja u kojima Kina i Zapad nalaze zajednički jezik usred rastućih geopolitičkih napetosti.

- Vi ste prvi američki prijatelj kog sam ove godine upoznao u Pekingu - rekao je predsednik Si Gejtsu u petak.

- Dok svet izlazi iz kovida, ljudi bi se trebali više kretati, više komunicirati i bolje razumeti jedni druge. ♥️

Predsednik Si takođe je rekao Gejtsu da je Kina voljna uključiti se u "opsežnu saradnju na tehnološkim inovacijama sa zemljama širom sveta" i "aktivno učestvovati i promovisati odgovor na globalne izazove" kao što su klimatske promene i javno zdravlje. ☝🏻

Gejts dolazi u posetu Kini u neobično vreme. Prošle je sedmice Financial Times izvijestio da Microsoft Research Asia (MSRA) sa sedištem u Pekingu, najveće odeljenje za istraživanje i razvoj tehnološkog diva izvan SAD-a, seli neke od svojih najboljih talenata za veštačku inteligenciju iz Kine u Vankuver kako bi ublažio uticaj sve zategnutijih odnosa između Kina i SAD

Bajdenova administracija razmatra ograničenja ulaganja iz SAD-a u kineske vrhunske tehnologije, uključujući AI, poluvodiče i kvantno računarstvo.

Autor: TechCrunch.