Meteorološka služba je ukazala da to ostavlja negativne efekte na ekosistem te mediteranske zemlje

Ove godine Španija beleži svoje najtoplije proleće u istoriji i drugo najsušnije ikada, prema nacionalnoj meteorološkoj agenciji.

Najnoviji podaci ukazuju na nastavak ekstremno visokih temperatura koje su bile prisutne tokom 2022. godine, koja je bila najtoplija godina ikada zabeležena u Španiji.

Prolećne vrućine praćene su nedostatkom kiše, što će pogoršati dugoročnu sušu u Španiji, uprkos padavinama zabeleženim u poslednjih mesec dana. Španske vlasti saopštile su juče da su rezervoari u zemlji na 47,4 odsto kapaciteta, što je trend koji se nastavlja.

Meteorološka služba je ukazala da to ostavlja negativne efekte na ekosistem te mediteranske zemlje.

Temperature površinske vode zabeležene 2022. godine najviše su od 1940. godine – saopštili su meteorolozi, upozoravajući da ova pojava ugrožava život u moru i njegovu sposobnost razmnožavanja.

Utvrđeno je da visoke temperature imaju posledice po zdravlje ljudi i ekosistema, u smislu povećane verovatnoće nastanka šumskih požara.

Predstojeće leto će verovatno biti "ekstremno vruće", prema prognozama španske meteorološke službe, iako postoji šansa za obilne kiše. Prošlog meseca, španska vlada je najavila mere vredne 2,2 milijarde evra za borbu protiv suše, uključujući finansiranje reciklaže vode u gradovima i nastavak pomoći poljoprivrednicima.

Španija je vodeći evropski proizvođač i izvoznik svežeg voća i povrća, a u aprilu je zatražila hitna sredstva od Evropske unije na osnovu loših prognoza za ovogodišnji prinos.

Autor: redportal.rs