Naučna istraživanja pokazuju da klimatske promene uzrokuju da toplotni talasi postaju duži, češći i intenzivniji

Toplotni talas u Indiji je najduži koji je ikada pogodio zemlju, rekao je danas vladin stručnjak za vremenske prilike, upozoravajući da će se ljudi suočiti sa sve represivnijim temperaturama. Delove severne Indije zahvatio je toplotni talas od sredine maja, sa temperaturama iznad 45 stepeni Celzijusa.

- Ovo je bio najduži toplotni talas – oko 24 dana u različitim delovima zemlje - rekao je šef Indijskog meteorološkog odeljenja (IMD) Mrutiunjai Mohapatra u intervjuu za dnevni list Indijan Ekspres. 🥵

Očekuje se da će živa pasti kako se godišnje monsunske kiše kreću na sever ovog meseca, ali Mohapatra je upozorio da će doći još gore.

- Toplotni talasi će biti češći, duži i intenzivniji, ako se ne preduzmu mere predostrožnosti ili preventivne mere - rekao je on. Indija je treći najveći emiter gasova staklene bašte na svetu, ali se obavezala da će postići ekonomiju sa nultom emisijom do 2070. godine – dve decenije iza većeg dela industrijalizovanog Zapada.

Za sada se u velikoj meri oslanja na ugalj za proizvodnju električne energije.

Ljudske aktivnosti, rast stanovništva, industrijalizacija i transportni mehanizmi dovode do povećane koncentracije ugljen monoksida, metana i hlorougljenika“, rekao je Mohapatra.

Mi ne ugrožavamo samo sebe, već i naše buduće generacije.

Naučna istraživanja pokazuju da klimatske promene uzrokuju da toplotni talasi postaju duži, češći i intenzivniji.

Najnoviji toplotni talas zabeležio je temperaturu u Nju Delhiju i poklapao se s prethodnim rekordom glavnog grada od 49,2 stepena Celzijusa izmjerenim 2022. godine.

Mežutim, 29. maja automatska meteorološka stanica u predgrađu Delhija Mungešpur zabeležila je visoku temperaturu od 52,9 stepeni Celzijusa, ali je temperatura bila rezultat neispravnog senzora.

Na drugom mestu u Delhiju, 17 drugih gradskih stanica dostiglo je maksimalnu temperaturu od 49 stepeni Celzijusa istog dana.

Autor: redportal.rs