Američko vazduhoplovstvo saopštilo da se simulacija se nije desila

Redportal.rs objavio je nedavno da je američka vojna bespilotna letelica, koju kontroliše veštačka inteligencija, ubija svog operatera u simuliranom testu da bi ga sprečila da se meša u napore da postigne svoju misiju. Međutim, šef AI testova i operacija u američkim vazduhoplovnim snagama, pukovnik Taker Hamilton objasnio je kasnije da se loše izrazio i da je mislio na misaoni eksperiment, a ne na stvarnu simulaciju. Takođe, oglasilo se i ratno vazduhoplovstvo SAD, koje je navelo da dron koji kontroliše veštačka inteligencija nije ubio svog operatera.

Taker Hamilton, šef AI testiranja i i operacija u američkim vazduhoplovnim snagama, učestvovao je na konferenciji “Future Combat Air & Space Capabilities Summit”, koju je od 23. do 24. maja organizovalo Kraljevsko vazduhoplovno društvo u Londonu.

Hamilton je tom prilikom govorio o prednostima i opasnostima autonomnih oružanih sistema. Na stranici Kraljevskog vazduhoplovnog društva objavljeni su kratki osvrti na obraćanja govornika, među kojima je Hamiltonovo. U tekstu se navodi da je Hamilton upozorio na opasnosti prevelikog oslanjanja na veštačku inteligenciju, ističući da ju je lako prevariti, ali i da stvara neočekivane strategije za postizanje svog cilja. Kao primer, Hamiltron je, kako se navodi, opisao navodni “simulirani test”, i to rekavši da je dron koji kontroliše veštačka inteligencija može da ubije operatera tokom simulacije.

Ipak, ubrzo je stiglo i pojašnjenje.

Američko vazduhoplovstvo: Simulacija se nije desila

Pukovnik Taker Hamilton „pogrešno se izrazio“ kada je opisivao eksperiment u kojem dron sa veštačkom inteligencijom (AI) ima opciju da ubije svog operatera kako bi završio svoju misiju, saopštilo je američko ratno vazduhoplovstvo (Er Fors).

Er Fors ističe da se takav eksperiment nikad nije dogodio.

i sam Hamilton je međuvremenu ispravio svoju izjavu.

- Nikada nismo sproveli takav eksperient, niti je potrebno da bismo shvatili da je ovo verovatan ishod - naveo je Hamilton u saopštenju.

Autor: redportal.rs