Uoči samita NATO-a u Viljnusu, Stoltenberg je rekao da će saveznici "poslati snažan signal podrške Ukrajini"

Na samitu u Viljnusu u julu ove godine članice NATO planiraju da razgovaraju o aktivnostima Rusije i Kine u Africi, izjavio je generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg.

Moramo se boriti i protiv stalne pretnje terorizma i nestabilnosti na jugu. Vidimo destabilizirajuće akcije Rusije u Africi i kako se Rusija i Kina infiltriraju u region. Samit će članicama Alijanse dati priliku da razgovaraju o ovim pitanjima - rekao je Stoltenberg na zajedničkoj konferenciji za novinare sa portugalskim premijerom Antoniom Kostom.

On je naglasio da "moramo učiniti više na izgradnji odbrambenih kapaciteta sa ključnim partnerima na jugu, kao što su Tunis, Mauritanija i Jordan".

Generalni sekretar Alijanse je ponovio da će "NATO biti uz Ukrajinu koliko god bude potrebno", i naglasio da je uveren da "ukrajinske snage imaju potrebne kapacitete da ponovo zauzmu okupiranu zemlju".

On je podsetio da je podrška NATO saveznika evoluirala kroz različite faze sukoba i pozdravio nedavne najave saveznika da obezbede krstareće rakete i obuče ukrajinske pilote da koriste zapadne borbene avione.

Uoči samita NATO-a u Viljnusu, Stoltenberg je rekao da će saveznici "poslati snažan signal podrške Ukrajini" kroz strateški višegodišnji program pomoći koji će Ukrajini omogućiti da pređe sa doktrine NATO-a, opreme i obuke iz sovjetske ere i postigne interoperabilnost sa Alijansom.

On je takođe pozdravio podršku koju je Portugal pružio Ukrajini, uključujući isporuku tenkova Leopard 2 i doprinos kroz sveobuhvatni paket pomoći NATO-a. Stoltenberg se takođe sastao sa portugalskim ministrom inostranih poslova Žoaom Kravinjom i ministarkom odbrane Helenom Kareiras i razgovarao o pripremama za samit NATO-a u Vilnjusu u julu.

Naredni samit NATO-a biće održan 11. i 12. jula u Viljnusu.

Autor: redportal.rs