Glavni uzrok zagađenja finom prašinom je upotreba čvrstih goriva kao što je ugalj za grejanje u industriji

Zagađenje vazduha uzrokuje smrt više od 1.200 maloletnika u Evropi svake godine, procenjuje Evropska agencija za životnu sredinu (EEA) u danas objavljenom izveštaju.

- Deca su posebno podložna zagađenju vazduha, od vremena kada su u materici do odraslog doba - napominje kopenhagenska agencija, dodajući da loš vazduh takođe dovodi decu u veći rizik od hroničnih bolesti u odraslom dobu.

Zagađenje treba rešavati na izvoru, kažu stručnjaci agencije, navodeći da se emisije iz saobraćaja, industrije i grejanja moraju brže smanjiti. Jedna od praktičnih mera za koje se zagovara je poboljšanje kvaliteta vazduha u blizini škola i vrtića, na primer stvaranjem više zelenih površina.

Uprkos poboljšanjima poslednjih godina, nivoi velikih zagađivača u mnogim evropskim zemljama ostaju iznad granica koje preporučuje Svetska zdravstvena organizacija (SZO), navodi se u drugom izveštaju EEA.

Problemi su posebno prisutni u gradovima. Više od 90 odsto urbanog stanovništva 2021. godine u zemljama EU moralo je da živi sa nivoima fine prašine (PM2,5), ozona (O3) i azot-dioksida (NO2) koji su bili iznad preporuka SZO. Ovo se posebno odnosi na Centralnu i Istočnu Evropu, kao i Italiju.

Glavni uzrok zagađenja finom prašinom je upotreba čvrstih goriva kao što je ugalj za grejanje u industriji.

Procenjuje se da 1.200 prevremenih smrti među maloletnicima uključuje zemlje članice EEP, uključujući Švajcarsku, Norvešku, Island, Lihtenštajn i Tursku, pored 27 zemalja EU.

- Ne možemo smatrati decu malim odraslim osobama kada su u pitanju rizici po životnu sredinu i zagađenje vazduha, rekao je stručnjak za zagađenje vazduha EEA Herardo Sančez Martinez. Njihovo disanje je brže, više dišu na usta, bliže su zemlji - istakao je on.

Autor: redportal.rs