"Teheran MORA biti spreman da sikoristi promenu globalnoj poziciji moći"

Iranski vrhovni vođa Ajatolah Al Hamenej izjavio je u govoru da SAD više nisu sila koja su nekada bili, kao i da nisu uspeli da okupe oko sebe arapski svet i usmere ga protiv irana niti da zaustave iranski nuklearni program:

Činjenica je da je Amerika sada daleko slabija nego pod Obaminom ili Bušovom administracijom. SAD su slabije bile pod Trampom nego pod Obaminom administracijom, isto tako SAD su daleko slabije pod Bajdenom nego pod Trampom.

Hamenei je naglasio da SAD nisu uspele da okupe Bliski istok i da ih usmere na Iran, ističući da se dogodilo upravo suprotno.

Osim što ima značajan uticaj na sve događaje u Iraku i Siriji, Iran je uspeo da obnovi odnose sa Saudijskom Arabijom nakon razgovora na kojima je posredovao kineski predsednik Si Đinping. Iako ne formalni saveznik SAD, Saudijska Arabija je jedan od najbližih partnera SAD i najveći svetski kupac američkog naoružanja. Međutim sada Rijad je odbio Bajdenove pozive da povećaju proizvodnju nafte i otvoreno vodi razgovore u cilju trgovine energentima u drugim valutama osim u dolaru. Hamenei je dodao:

Pored toga, SAD su želel da potpuno zaustave naš nuklearni program kroz politički pritisak i sankcije, ali nisu uspeli.

Trenutno, SAD razgovaraju sa Iranom o dogovoru gde bi se zaustavilo obogaćivanje uranijuma na 60% u zamenu za ukidanje sankcija. Teheran je odbio predlog.

Kao primere drastičnog opada američke moći naveo je uspon antiameričkih vlada u Južnoj Americi, pad važnosti dolara u svetskoj trgovini, politički haos u Izraelu i diplomatske posledice činjenice da je EU preuzela na sebe najteže posledice rata u Ukrajini umesto Vašingtona.

Autor: redportal.rs