Teheran ne traži dalju eskalaciju

Iran je iskoristio svoje pravo na samoodbranu, nakon što SAD, Francuska i Velika Britanija nisu dozvolile SB UN da prihvati izjavu o napadu Izraela na iranski konzulat u Damasku, izjavio je stalni predstavnik Irana pri UN Amir Said Iravani na hitnoj sednici SB UN povodom napada Irana na Izrael. 🧐

UN nisu ispunile svoju dužnost da održe međunarodni mir i bezbednost. Rusija je predložila saopštenje za štampu da osudi zločin, koji su podržale Kina, Alžir i mnoge članice, ali su ga blokirale SAD, Velika Britanija i Francuska.

Poručio je Iravani. 👆🏼

On je istakao da, usled takvih okolnosti, Iran nije imao izbora, osim da iskoristi pravo na samoodbranu u okviru međunarodnog prava, prenose RIA Novosti.

Stalna misija Irana pri UN prethodno je saopštila da bi, da je Savet bezbednosti osudio izraelski udar na iranski konzulat i priveo odgovorne pred lice pravde, potreba da Iran uzvrati mogla da bude eliminisana. 🤔

Teheran je saopštio da ne traži dalju eskalaciju i da smatra je sinoćnjim napadom na Izrael stvar rešena.

Sednica Saveta bezbednosti UN održava se na zahtev Izraela, nakon što je u noći između subote i nedelje Iran lansirao više stotina dronova i projektila ka Izraelu u znak odmazde zbog izraelskog napada na diplomatsku misiju Irana u Damasku, prenosi Politika.

Autor: politika.rs