Američki i izraelski zvaničnici oštro osudili iskrcavanje

Ovonedeljni dolazak 2 iranska ratna broda u Rio de Žaneiro, po odobrenju brazilskih vlasti, izazvao je prekore Izraela i SAD.

- Izrael vidi pristajanje iranskih ratnih brodova u Brazilu pre nekoliko dana, kao opasan razvoj događaja za žaljenje - napisao je portparol izraelskog ministarstva spoljnih poslova Lior Hajat u četvrtak na Tviteru.

Na istoj liniji samo dan ranije bio je i portparol američkog Stejt departmenta Ned Prajs.

Odgovarajući na novinarsko pitanje o brodovima koji stižu do Brazila, Prajs je rekao da Vašington o tom pitanju razgovara sa brazilskim partnerima i "da želi da osigura da Iran ne stekne uporište na američkoj hemisferi".

- Sigurno nije slučaj da brazilska vlada, brazilski narod žele da urade bilo šta što bi pomoglo režimu koji je odgovoran za brutalni obračun i nasilnu represiju protiv sopstvenog naroda - dodao je on.

Da stvar bude još kritičnija, oba ova broda se od prošlog meseca nalaze na američkoj listi za sankcije.

Ovaj "izlet" iranske mornarice dolazi usred pojačanih tenzija između Teherana i Zapada zbog kolapsa nuklearnog sporazuma iz 2015. i dok Islamska Republika obogaćuje uranijum više nego ikada.

Iranski zvaničnici su ovo putovanje predstavili kao odgovor na američko prisustvo u njihovom dvorištu. Naime, Teheran neprestano kritikuje prisustvo 5. flote američke mornarice, koja patrolira Persijskim zalivom i strateškim moreuzom Hormuz.

Brazil se za sada ne izjašnjava o spornom događaju, ali znajući da je novoizabrani predsednik Lula da Silva u svom prethodnom mandatu pokušao da bude posrednik između Irana i SAD o nuklearnom pitanju, čini se da Brazil ponovo želi da ima aktivnu ulogu na ovom polju.

Autor: redportal.rs