Tviter je suspendovao naloge desetak američkih novinara, medju kojima novinara Si-En-Ena (CNN), Njujork tajmsa, Vašington posta i nezavisnih novinara

Potpredsednica Evropske komisije Vera Jourova upozorila je danas vlasnika Tvitera Ilona Maska da bi mogao da se suoči sa sankcijama zbog suspendovanja naloga nekoliko američkih novinara koji su ga kritikovali.

Nazvavši taj potez "zabrinjavajućim", potpredsednica Jourova podsetila je da postoje "crvene linije".

- Vest o samovoljnom suspendovanju (naloga) novinara na Tviteru je zabrinjavajuća. Zakon o digitalnim uslugama EU zahteva poštovanje slobode medija i osnovnih prava. Ovo je pojačano našim (EU) Zakonom o slobodi medija. Elon Mask toga treba biti svestan. Postoje crvene linije. I sankcije, uskoro - napisala je ona.

Portparol Evropske komisije Erik Mamer podsetio je da u EU postoje određena pravila otkako je stupio na snagu Zakon o digitalnim uslugama koji se odnosi na velike platforme.

- Smatramo da treba da postoji jasna veza između socijalne mreže i korisnika da se ne bi donosile proizvoljne odluke - izjavio je Mamer. Tviter je suspendovao naloge desetak američkih novinara, medju kojima novinara Si-En-Ena (CNN), Njujork tajmsa, Vašington posta i nezavisnih novinara.

Autor: redportal.rs

#Mask

#evropska komisija

#sankcije

#tviter